dissabte, 17 de setembre del 2011

Flanagan, una festa roquera al Clap de Mataró per celebrar el seu cinquè aniversari

Contundència amb les guitarres i una veu amb bon domini dels registres, sobretot dels aguts. Flanagan [web], quartet mataroní que arriba als cinc anys de vida, té clara la seva aposta, a la què potser hi manca alguna originalitat però que compleix amb escreix les coordenades que guien les bandes de rock. El mateix cantant, Víctor Plana, que des del principi del concert es desfà del peu del micròfon i no para d’anar amunt i avall de l’escenari, n’és una bona mostra, i molt ben flanquejat per la resta de components, en especial pel guitarrista Julián Pato i el baixista Pablo Toral. Al concert ofert aquest divendres 16 de setembre a la sala Clap de Mataró [web], ciutat en la que també va néixer el grup, una altra guitarra, teclat i l’imprescindible bateria de Gerard Sala completaven la formació, reforçada encara per companys músics en algunes cançons.

I és que més que un concert, la banda ha volgut fer una festa per celebrar els seus cinc anys. A baix de l’escenari molts familiars i amics, als que Plana en feia constants referències i que seguien les evolucions de temes com Típica táctica, Lejos de ti o Han pasado años, els primers que han sonat. El disc de debut de Flanagan, titulat Que te vaya bien, va veure la llum el 2009, i fa pocs mesos han enregistrat un EP, Buscando un eclipse, amb quatre cançons. De l’un i de l’altre han extret el repertori d’aquest concert de celebració al Clap, i i especialment bé han sonat Prefiero, de la que han dit que és la cançó de la que n’estan més contents, i Tanto ruido, tall del que n’han fet un vídeoclip [YouTube].

El ritme trepidant només s’ha vist aturat alguns instants per peces més reposades com Algo temprano. Però ha estat un miratge, ja que Plana, Pato i Toral han acabat saltant de l’escenari i tocant a tot gas entre el públic. El rock clàssic de Mari Luz ha anat posant els darrers acords a l’hora i mitja de concert-festa. XAVIER AMAT/MARC ALSINA

dijous, 15 de setembre del 2011

Rafa Pons tocant a Privat de Mataró al ddM Concert



En la quarta edició del ddM Concert recuperem l'actuació que Rafa Pons va oferir a la Sala Privat de Mataró el 27 d’agost de 2010. Rafa Pons (Barcelona, 1978) és un cantautor català, compositor i músic. Va començar la seva carrera al grup Mil Dudas, format pel seu grup d'amics, però més tard el va abandonar per a dedicar-se a la seva carrera en solitari. En ell destaquen influències de diversos àmbits musicals: a la seva joventut era fan de Bruce Springsteen i més tard va descobrir a altres artistes que van des de Joaquín Sabina o Quique González a Tahúres Zurdos o grups de rock com Extremoduro; formant finalment un estil musical entre el rock i la cançó d'autor. DDM

dimarts, 13 de setembre del 2011

El Diaridelamusica.com fa el salt a tot Catalunya

El projecte Diaridelamusica.com, nascut a Mataró el 2006, fa aquest setembre el salt a tot Catalunya a través de l'emissió de la seva versió televisiva a la Xarxa de Televisions Locals (XTVL). Fins ara l'espai s'emetia a m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme, i VOTV, la televisió homònima del Vallès Oriental, però a partir d'aquest divendres dia 16 a la mitjanit el Diaridelamusica.com s’incorpora a la graella de tardor de la Xarxa de Televisions Locals. El programa és una coproducció de l’XTVL i m1tv, amb la participació periodística del Grup Enderrock. El segell Clack Musica! és el responsable de la seva direcció.

L’espai té un format modern i atrevit que se serveix en càpsules i busca la concertació amb els agents musicals -programadors públics i privats, grups i públic- del territori per dinamitzar la música feta al país. De fet, sensible a la realitat local i comarcal, el Diaridelamusica.com cada setmana oferirà cròniques enregistrades en les principals sales de concerts del país, així com agendes personalitzades per cada territori, dins la voluntat de no fer un programa musical més sinó posant en valor les iniciatives sorgides del conjunt del territori.

Inicialment, es preveu la producció de cinc agendes musicals diferents, una amb caràcter general i quatre d’específiques que abastaran les següents zones: Comarques Gironines, Catalunya Central, Maresme - Vallès Oriental i Barcelona Metropolitana. Aquesta divisió territorial s’ha fet prenent com a referència les seus cinc seus de la Xarxa de Cases de la Música Popular, que es troben a L’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Salt i Terrassa. A més, en el cas de l’agenda del Maresme i Vallès Oriental, s’hi inclourà també la cobertura d’un concert que hagi tingut lloc l’anterior cap de setmana en aquesta escena.

El programa es presenta al Mercat de Música Viva de Vic dissabte 17 de setembre, a 2/4 de 5 de la tarda a l'espai Vit, annex al recinte firal del certamen, just l’endemà de la seva estrena a la graella de l’XTVL. A la roda de premsa hi seran presents Eloi Aymerich, director del projecte Diaridelamusica.com; Marc Melillas, director general de la Xarxa Audiovisual Local; Joan Catà, director-gerent de m1tv, la televisió pública comarcal del Maresme; i Lluís Gendrau, director editorial del Grup Enderrock, que col·labora en el projecte.

La programació en cadena de l’XTVL cobreix la majoria de demarcacions de TDT-local de Catalunya, incloses totes les de l’àrea metropolitana de Barcelona. Actualment ofereixen aquesta programació les següents televisions de proximitat: TV L’Hospitalet, TV Badalona, Canal 25 (Barcelonès), Canal Terrassa Vallès, VOTV (Vallès Oriental), Vallès Visió (Vallès Oriental), Canal Set (Vallès Oriental), m1tv (Maresme), Canal Blau TV-Maricel TV (Garraf), Penedès TV, Gavà TV, Conca TV (Anoia), El 9 TV (Osona), TAC 12 (Tarragonès), Canal Reus, Lleida TV, TV Girona, Canal Nord Figueres, Olot TV, TV Berguedà, Menorca TV, CLIP TV (Eïvissa).

Salt també a nivell de pàgina web
Diaridelamusica.com és un projecte multimèdia que inclou també versions radiofòniques a Mataró Ràdio, Ràdio Calella i Ràdio Premià de Mar així com insercions a les publicacions setmanals Capgròs de Mataró i El Tot Granollers a la capital del Vallès Oriental, així com una web amb el mateix títol del projecte on es reagrupen tots els materials generats. També aquesta plataforma web experimentarà un gran canvi a partir del divendres dia 16, quan passarà a tenir quatre àmbits d'informació en base als territoris descrits anteriorment: Maresme-Vallès Oriental, Catalunya Central, Comaques Gironines i Barcelona metropolitana. El programa es difon també a través del xiptv de la XTVL, un canal youtube propi i comunitats de seguidors a les xarxes socials Twitter i Facebook.

dilluns, 12 de setembre del 2011

Josele Santiago entusiasma un públic fidel en la seva cita a la Salamandra de l’Hospitalet



És un corredor de fons, un veterà de l’escena, que sap que mai tindrà assistències massives als seus concerts però que els que hi van ho fan atrets per les seva veu greu, a vegades ronca, per les lletres ben travades i pel seu sentit de l’humor, proper i amb un punt irònic. Josele Santiago va ser el líder del grup madrileny Los Enemigos, i ara ja té quatre discos en solitari, en què ha anat combinant estils sense deixar de ser el que és, un roquer. D’aquesta combinació d’estils n’han tingut bona mostra els espectadors d’aquest dissabte 10 de setembre a la sala Salamandra de l’Hospitalet de Llobregat, tot i que el fet d’anar acompanyat només d’un guitarrista, el virtuós Pablo Novoa, ha portat a que Santiago es decantés sobretot per les balades i els mitjos temps, potser en excés, ja que, com ha quedat demostrat a la part final del concert, quan de debò han xalat els espectadors ha estat amb temes més moguts com Olé papá.

Una hora i mitja abans que sonessin les notes d’aquesta cançó, Santiago i Novoa, que han mostrat una entesa absoluta dalt l’escenari i un treball molt acurat, havien arrancat amb Pensando no se llega a na i De papel, per enfilar cançons del darrer disc del cantant, titulat Lecciones de vértigo. “Ja es troba disponible a tots els seus ordinadors”, ha fet broma Josele Santiago, essent el primer de molts comentaris amb el públic. El lobo i Canción de próstata han estat les primeres en sonar. Ja als bisos hi ha hagut espai per a una versió en anglès de Randy Newman, culminant un bon concert del que n’han sortit satisfets els seus seguidors, un espectacle despullat de qualsevol escenografia i en què els únics protagonistes han estat la veu de Santiago i les guitarres de Pablo Novoa i del mateix cantant. Un bon duet. XAVIER AMAT/MARC ARISA

diumenge, 11 de setembre del 2011

Relk captiva al Teatre Principal en la presentació del seu nou treball



"Relk és un grup català de neofolk amb lletres poètiques que combina instruments orgànics amb un toc suau d'electrònica a la recerca de la Bellesa". Així es defineix aquesta formació d'Arenys de Munt i així ho van demostrar el passat 10 de setembre al Teatre Principal d'Arenys de Mar.

Relk va presentar el seu darrer treball, Gran esperança del propi no-res (Relkcat, 2011) en un treatre gairebé ple i que tenia moltes ganes d'escoltar les noves cançons del grup maresmenc.

La gran veu de Maira Comalat va captivar a tot al públic present des de l'inici del concert. Acompanyada no només dels músics que formen part del grup i que donen sonoritat als instruments de violoncel, bateria i teclats, Relk va comptar també amb col·laboracions claus a les guitarres, clarinet, instruments turcs i, fins i tot, coristes tocant flautes turques i flautes de bec. Un conjunt que, en definitiva, va fer de les lletres de Joan Bilbeny cançons amb ànima.

El concert, que va durar hora i quart aproximadament, es va dividir en dues parts. Una primera on vam poder gaudir de cinc poemes/cançons com La Nit i una segona part que van voler iniciar amb la lectura de l'Acte de sobirania escrit per Lluís Maria Xirinacs i Damians i que tot seguit va donar pas a la cançó El primer bosc, escrita expressament per a ell.

Relk no només va cuidar al detall la sonoritat de cada cançó sinó que van fer de l'escenografia un complement més del grup. Amb canvis de vestuari inclosos, la formació va tenir molt en compte l'adaptació de les seves cançons als moviments i escenografia presentada dalt l'escenari. De manera que tot va acabar formant un conjunt perfecte: poemes musicalitzats amb tendresa i representats per la seva vocalista de la millor manera possible.

Gran esperança del propi no-res, un treball que ha estat autoeditat en format de CD i LP i que ha pogut ésser finançat gràcies a la plataforma Verkami, ha resultat ser un procés de viatge a l'interior de cada persona per trobar-te amb sentiments com la frustració o el dolor. En paraules de Jordi Bilbeny, aquest darrer treball és "un intent de reflexió sobre la frustració, l'abatiment, el desencís profund, la desesperació, el dolor paralitzant.." I així ho van plasmar al Teatre Principal d'Arenys de Mar. Relk ens va ajudar a viatjar al més interior de tots nosaltres i a reflexionar-hi. Un bon tret de sortida pel que sembla que serà un gran any per aquesta formació. ISABEL GONZÁLEZ

dijous, 25 d’agost del 2011

Breakdown Collapse + Silent, la nit més 'heavy' al Clap de Mataró



La tercera edició del ddM Concert es dedica a l'actuació que les bandes de heavy metal Breakdown Collapse i Silent van protagonitzar el 17 de febrer de 2010 a la sala Clap de Mataró, en el marc de la programació de la Casa de la Música Popular. Els primers, als quals entrevistàvem al ddM fa pocs dies [notícia] i que van iniciar la seva carrera ara fa tres anys, són una banda de metal agressiu amb tocs de hardcore. Ara presenten el seu primer disc, cultivat a partir dels seus directes enèrgics i potents [MySpace]. Per la seva banda, Silent [MySpace], originaris de Vilassar de Mar, van néixer a finals dels noranta, porten diversos treballs editats i el seu so és compacte i capaç d'aglutinar rock i metal. DDM

divendres, 12 d’agost del 2011

Santi Arisa al Poesia i + de Caldes d'Estrac al 'ddM Concert'



Segona edició del ddM Concert, que m1tv emet des de finals de juliol cada divendres. En aquesta ocasió, recuperem el concert de Santi Arisa al Parc Can Montanyà de Caldes d'Estrac a l'edició de 2010 del Festival Poesia i, en una actuació que va tenir lloc el 25 de juny de l'any passat que obria el cicle. L'espectacle poetico-musical presentat era Taverna de poetes, on es recullen versos de diferents poetes com Pere Quart, Vicent Andrés Estellés, Josep Carner, Miquel Martí i Pol, Espriu, Jordi Jané, Salvador Perarnau, Ferran Anell i d'ell mateix a ritme de rock i blues. El 1997, Santi Arisa va publicar un disc homònim que segueix rodant per tot el país.

El manresà Santi Arisa [web] ha acompanyat en disc o en públic a altres cantants com Lluís Llach, Quico Pi de la Serra, Miquel Pujadó o els Esquirols i ha format part de grups de jazz-rock com ara Fusioon, Pegasus, a més de fer duets amb Jordi Sabatés i ser el creador de la Sardanova. Des dels anys setanta del segle XX, amb un dels seus grups (La Tribu de Santi Arisa) acostuma a fer temes cantats sempre que pot. Com a compositor, és autor de les bandes sonores de diverses pel·lícules i sèries de televisió. DDM

diumenge, 7 d’agost del 2011

Els Ai, Ai, Ai obren el programa 'ddM Concert' a m1tv



Els Ai, Ai, Ai van actuar a l'Espai L’Arquera de Mataró en el transcurs del Festival Mataró, Cruïlla de Cultures 2009, concretament el 18 de juliol d'aquell any. Aquesta gravació, que ocupa el primer episodi del ddM Concert que s'emet aquest estiu a m1tv, ho testimonia. Va ser un concert amb què els músics de la formació es van retrobar amb el públic mataroní just deu anys després de la seva desaparició dels escenaris i d'una aturada en el camí un cop publicat el seu quart disc, Esperit de vi. En efecte, a mitjans de 2007 la banda es reajunta i l'any següent presenta un nou treball d'estudi, Lo més gran del món, que segueix rodant actualment. El grup el formen Pep Lladó (teclats, veus i programacions), Rafalito Salazar (ventilador i veus), David Torras (ventilador i veus) i Jordi Gas (veus).

La formació original la va crear Pep Lladó després de la mort de Gato Pérez. Ell era un dels seus col·laboradors i amics paios i amb altres músics d'ètnia gitana, com Antoni "Sicus" Carbonell o Ricard "Tarragona", tira endavant aquest nou projecte. El primer disc dels Ai, Ai, Ai (Això brama, 1992) és agradable i s'hi barregen versions de Serrat (Paraules d'amor), de Gato Pérez (La curva del morrot) i temes originals, entre els quals destaca per la seva difusió mediàtica Sota la palmera. Aviat, però, el cantant "Sicus" és substituït pel terrassenc Miquel Górriz, i el grup (format definitivament per Lladó, Górriz i "Rafalitu" Salazar) comença una etapa més complexa, caracteritzada per la recerca formal i de continguts, la fusió de la rumba amb altres referents musicals com la música llatina, el rock o el rap, i uns textos cada vegada més rics i elaborats. Fruit d'aquesta evolució són els àlbums Neguits, angúnies i forats (1994), i, sobretot, El temps de Sefalina Kaolin (1996), que conté cançons tan rodones com Anar tirant, temes tan allunyats de la superficialitat de la rumba a l'ús com It's so hard to be a Catalan o Medellín, o una aconseguidíssima i sorprenent versió de la cançó de Raimon Jo vinc d'un silenci. DDM

dimarts, 2 d’agost del 2011

Breakdown Collapse, metal indisciplinat





El conjunt mataroní Breakdown Collapse [MySpace] neix a principis del 2008. El seu estil ha evolucionat fins a un metal indisciplinat amb influències de diversos estils, Breakdown collapse és un grup que se’l recorda pels seus directes agressius i enèrgics. El passat 17 de Juny presentaven el seu primer disc a la Sala Clap de Mataró [web] i el 25 resultaven guanyadors de la final de Barcelona del Farmer Fest, el festival de Metall de Bigues i Riells. A Diaridelamusica.com, hem volgut parlar amb els components de Breakdown Collapse, per saber qui hi ha darrera aquesta enèrgica proposta de metall maresmenca. Són Albert Roure (veu), Jordi Julià (guitarra), Xevi Aznar (guitarra), Ricard Rodenas (baix i coros), Salvador d'Horta Fernández (bateria) i Lluís Arcal (teclats). DDM

divendres, 29 de juliol del 2011

ddMConcert, cada nit de divendres d'agost a m1tv

Aquest mes d'agost m1tv, la televisió pública comarcal del Maresme, emetrà ddM Concert, una iniciativa emmarcada dins el projecte multimèdia Diaridelamusica.com [web] que vam impulsar ara fa més de dos anys des de Clack i que finalment veu ara la llum. La voluntat, com sempre, és acostar la música en directe a la ciutadania, música feta per grups i cantants del territori o música que ve a fer gent i grups de fora de la comarca a casa nostra. Alguns dels concerts són l’actuació del grup Ai, Ai, Ai en el Festival Cruïlla de Cultures 2009; Santi Arisa en el Festival Poesia i + de Caldes d’Estrac; la Vella Dixieland & Esther Ovejero en el Festival de Jazz d’Arenys de Mar; Névoa en el Festival Jazz en la Nit de Premià de Dalt... i així fins un total de dotze concerts amb la millor música de l’estiu.

ddM Concert té una durada aproximada d’una hora i s’emet els divendres a 2/4 d'11 de la nit. L'emissió del ddM Concert es farà cada divendres en el marc d'una nit on també s'emetrà el programa enregistrat al Festibad Xarxa, dut a terme a la sala Clap de Mataró el mes de juny. Tot això setmanes abans d'un curs molt important pel Diaridelamusica.com, que prepara el salt a tot Catalunya el proper mes de setembre a través de la Xarxa de Televisions Locals.

dilluns, 25 de juliol del 2011

Antònia Font s'enfronta a la pluja i al poc públic















Els Antònia Font a mig concert


Antònia Font va inaugurar el passat dissabte una de les primeres nits de Santes passada per aigua. Els mallorquins van protagonitzar la nit del 24 de juliol, amb el concert de pagament recuperat per el nou govern municipal, l’any passat es va suspendre aquest espectacle per motius econòmics. La formació va presentar a Mataró el nou disc, Lamparetes en un concert que va començar a ¾ d’11 de la nit després dels seu teloners, Sam Darris. ‘Me sobren paraules’ va ser el tema que va donar el tret de sortida a l’actuació. A part de la pluja, els mallorquins es van trobar amb un altre punt en contra, el parc Central no va omplir-se. Per tractar-se d’un grup de renom als països catalans els mataronins no van respondre a la cita. Unes 500 persones però, sí que van gaudir de les seves noves cançons, després de tres anys i mig esperant material nou de la formació.

El pop senzill i fresc va fer gaudir al públic de cançons tranquil•les i decorades amb lletres poètiques, adornades amb alguns tocs suaus com per exemple amb el xilòfon. Tot i que els assistents van començar el concert bastant apagats, el públic és va il•luminar com les lamparetes de l’escenari conforme anava avançant el concert, sobretot amb els clàssics de la banda com per exemple, ‘Alegria’. Els de Mallorca van donar-ho tot malgrat la pluja, amb un directe molt potent instrumentalment.

Tot i que al grup no li van perjudicar les primeres gotes, al que si que ho van fer va ser a Dj Oleart que punxava després d’Antònia Font. si l'ultim dia de l'any passat va ploure, per tancar el cercle, la primera nit de santes d'enguany també va fer-ho. ALBA GARCIA

diumenge, 24 de juliol del 2011

Obrint Pas dóna el tret de sortida al cap de setmana més musical de Les Santes

“Seguirem, encara amb el mateix coratge, encara amb la mateixa il•lusió”. Els valencians Obrint Pas [web] van trepitjar ahir l’escenari del Clap de Mataró [web], la primera ciutat del Principat on van actuar a mitjans noranta i van començar a deixar mostres que el fenomen anava per llarg. Enèrgics i combatius com sempre, destil•lant compromís amb el país en cada frase, la formació liderada per Xavi Sarrià (guitarres i veus) va repassar els temes del seu nou disc ‘Coratge’, treball amb el que tornaven als escenaris catalans després d’un temps d’enretirada.

Molt ha plogut d’ençà que Obrint Pas va trepitjar per primera vegada Mataró, però la seva proposta segueix convencent a un públic entregat i assedegat de ballar i cantar sense parar. Amb ‘Coratge’ els integrants del grup valencià (nou en total) han intentat no perdre les arrels, barrejant música d’arrel tradicional –amb el característic so de la dolçaina magistralment conduïda per Miquel Gironès- amb ritmes més actuals com l’ska i el reggae. I la sensació d’anit és que han acabat posant la cirereta del pastís d’uns Obrint Pas bregats en multitud d’escenaris catalans durant anys.

El concert va començar fent un repàs de les noves cançons, arribant a l’apoteosi amb Seguirem, cançó dedicada a Mavi Dolç, tieta eterna dels Obrint Pas, professora de la UAB i activista cultural valenciana, que va morir fa dos anys d’una malaltia sobtada. Que el nou treball funciona ho demostra que la Sala Clap se sabia de principi a la fi les noves lletres, especialment de La vida sense tu i Preludi. Amb la tranquil·la Al País de l’Olivera –probablement la cançó més sorprenent de Coratge-, el concert va anar virant cap als temes més singulars dels seus anteriors treballs, de La Flama a Benvinguts al Paradís.

Amb tot, gairebé dues hores de concert en què no van faltar les referències als episodis de corrupció al País Valencià, als moviments socials i, sobretot, a la llibertat nacional del país. Amb Coratge Obrint Pas van demostrar anit a Mataró que complementen a la perfecció una fórmula que ja funcionava i que segueix atraient a joves i grans, ansiosos per moure’s sense parar i de ser conscients que el país també es construeix amb la música.

Obrint Pas es va acomiadar de la capital del Maresme amb una versió d’El Bequetero, pas-doble arxiconegut per a valencians i mataronins, que va donar el tret de sortida a la setmana més esperada per Mataró. TONI RODON

dimecres, 20 de juliol del 2011

Els Antònia Font a Mataró, l'inici del cicle de jazz d'Arenys de Mar i el festival de Santa Florentina, claus d'un cap del cap de setmana musical


Vídeo de la darrera visita dels Antònia Font a Mataró, en el Cruïlla de Cultures 2008de Mataró.


Escolta el darrer Diaridelamusica.com de Mataró Ràdio d'aquest curs. Aquest espai tornarà puntualment el primer dijous del mes de setembre.



La presència de la formació Antònia Font [web] aquest dissabte dia 23 al Parc Central de Mataró és l'element més noticiós del cap de setmana musical a la zona que cobreix el Diaridelamusica.com. La vinguda dels mallorquins ha estat la gran sorpresa musical de la Festa Major de les Santes, anunciada fa ben pocs dies en el marc d'alguns canvis efectuats pel nou govern municipal al programa de la festa que ja s'havia presentat. Els mataronins i maresmencs podran finalment gaudir de les cançons de Lamparetes, el nou disc de la banda que té en Joan Miquel Oliver el seu compositor.

De totes maneres, com sempre, aquest no és l'únic concert del cap de setmana a l'agenda musical. Per començar avui divendres dia 23 la sala Clap acull l'actuació dels valencians Obrint Pas [MySpace], amb una fórmula infal·lible que els ha portat a ser una de les bandes més aclamades del panorama musical actual: la seva particular fusió de sons i instruments tradicionals valencians amb el millor dels ritmes actuals (ska, reggae, rock, hardcore...). Aquesta primavera han publicat el seu darrer disc; Coratge, treball que els ha tornat a situar a primera línia del panorama musical de casa nostra.


I seguim parlant d'avui divendres perquè Arenys de Mar obre de nou el cicle habitual de jazz a l'estiu que arriba als seus vint anys i portarà a Arenys els noms De Diego Brothers, Laura Simó & Francesc Capella, Tandoori Lenoir, Bob Seeley & Lluís Coloma Trio [web]. El programa d'enguany s'obre amb una doble cita de la mà de la Big Band Ema i Farràs & Romaní Hot Jazz Cats i es tancarà amb l'actuació de la Sant Andreu Jazz Band el 26 d'agost. Com en les anteriors ocasions, els concerts es faran al pati de l'edifici Xifré i les localitats tenen un preu únic de 7 euros per cada concert, amb la possibilitat de descomptes pels Amics del Festival i usuaris del Club3C i Carnet Jove.

Anem ara a dissabte i tornem a la sala Clap perquè aquell dia hi haurà actuació de Momen & la banda tarumba [notícia]. Voy a cantarle al mundo és el títol del seu primer disc que combina rumba i flamenc amb altres estils musicals com el funk, el rock el reggae... Aquest cantautor, com ell mateix es defineix, de flamenc de carrer, es fa acompanyar d'una banda consolidada i amb una gran experiència sobre els escenaris, per tirar endavant cançons amb lletres on ens parlen de històries quotidianes i problemes socials. S'han fet un lloc dins l'escena maresmenca gràcies a la seva proposta festiva.

El dissabte al vespre, però, l'altra gran concert del cap de setmana és el de la inauguració del tretzè Festival de Música Clàssica Castell de Santa Florentina [web]. Coincidint amb el centenari del a mort del compositor G.Mahler, aquesta jove orquestra, dirigida per Marius Mc Guinness, ens oferirà part de la seva Simfonia número 4 i l'Adagietto de la cinquena, acollint-se a les adaptacions que Schöberg va realitzar d'algunes de les seves simfonies. En la segona part del programa d'aquest concert s'interpretarà una selecció de la Suite Iberia d'Albéniz i Un americà a Paris de Gershwin. L'entrada té un cost de 30 euros i 24 per als residents a Canet.

Parlàvem a l'inici d'aquesta prèvia del cap de setmana musical de la Festa Major de Les Santes, que encara desvetllarà algunes sorpreses més. El dia 26 a les 10 de la nit, al Pati de Can Marchal, actua la cantant de Vilafranca del Penedès Anna Roig junt amb l'Ombre de ton Chien [MySpace], una de les formacions més agradables a l'oïda de les aparegudes recentment en el panorama del pop en català. I dos dies més tard, el 28, a les 11 de la nit però en aquest cas a la plaça de l'Ajuntament, actuaran Els Catarres [web], que darrerament s'han fet molt populars amb el tema Jenifer. J.SALICRÚ/DDM

dimarts, 12 de juliol del 2011

Els xiringuitos del Maresme consoliden una escena electrònica pròpia





En els darrers anys gràcies a la programació feta per part de les guinguetes, conegudes popularment com a xiringuitos, s’ha anat creat una petita escena electrònica a la costa del Maresme. Gràcies a xiringuitos com Lasal d’Arenys de Mar [web] o El Pebre de Premià de Mar [Facebook] cada estiu s'està consolidant un escenari que vincula mar, beats musicals i atractiu cultural. A Diaridelamusica.com aquesta setmana hem volgut parlar amb Jordí Ribé de Lasal, que ens ha ofert una visió des del punt de vista d'un programador d’aquest tipus de sessions, i amb Israel Parra, que parteix de la visió de promotor musical i de dj a xiringuitos de diferentes poblacions maresmenques.

Una mostra d'aquesta activitat musical la tindrem aquest divendres dia 15 amb una sessió de An Der Beat al Lasal d'Arenys, a la platja del Cavaió, a partir de les 11 de la nit. Aquest és el projecte de David Nicolau que va començar vora el 1996. L'artista va actuar al Sónar el 1995 i va vendre més de deu mil còpies del seu debut, Recicla-ho (1997). Ha publicat desenes de treballs, en tots els formats imaginables, alguns amb èxits notables. En les seves últimes sessions el funk electrònic i el cosmic disco són ingredients principals. L'assistència a l'acte és gratuïta.

I seguint l'agenda musical del cap de setmana, d'Arenys en n'anem a Premià de Dalt, que encara el segon concert de la setzena edició del Festival Jazz en la Nit [web], de nou als jardins de Can Figueras, divendres dia 15 a les 10 de la nit: Joan Chamorro Quartet i Andrea Motis. El reconegut multiinstrumentista presenta la jove cantant, de només quinze anys, en un nou treball discogràfic ple de matisos on es poden trobar noms destacats del panorama jazzístic del país com Ignasi Terraza, David Mengual o Esteve Pi. L'entrada té un cost de 10 euros i 7 en venda anticipada.

I saltem ara de Premià de Dalt cap a Alella, on l'endemà dissabte també a les 10 de la nit hi ha cita amb el Festival d’Estiu d’Alella [web] i concretament amb l’òpera L’Elisir d’amore, escrita per Gaetano Donizetti amb llibret de Felice Romani. Explica les desventures amoroses de Nemorino, un pagès pobre i tímid perdudament enamorat d’Adina, una jove rica i capriciosa, el qual cerca l’ajuda del xarlatà Dulcarama i la d’un elixir d’amor sospitosament semblant al vi Bordeus. L’entrada té un preu excepcional de 5 euros i l'acte es fa al Jardí de les estàtues de Cal Marquès d’Alella.

Tanquem l'agenda del cap de setmana amb una cita per aquest diumenge, a les 9 del vespre, inclosa en el festival Poesia i + de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac [web], amb les Músiques de l’holocaust del Brossa Quartet. Aquesta és una acció musical, text i música, concebuda a partir del material que diverses personalitats del món de la cultura vinculades al règim nazi van enregistrar, com per exemple les cançons populars cantades per les víctimes de l’holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques klezmer, zíngara i mediterrània, el Brossa Quartet fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica. L’entrada té un preu de 9 euros. TANIT PALAY/DDM

dissabte, 9 de juliol del 2011

Música cubana passada pel sedàs de Sílvia Pérez Cruz i Javier Colina Trio




Només acabar la primera cançó va fer una confessió al públic: “Cada vegada que vinc a Premià de Dalt m’hi sento tan a gust que penso que em quedaré a viure aquí”. Evidentment va arrencar els aplaudiments d’un públic que omplia de gom a gom, aquest passat divendres 8 de juliol. els Jardins de Can Figueres – l’organització no donava a l’abast repartint cadires – i que esperava una vegada més aquesta artista de Palafrugell tímida quan parla i enèrgica i plena de matisos quan canta.

Sílvia Pérez Cruz [myspace], a la que molts, ja fa anys, pronosticaven una carrera brillant, va arribar en aquesta ocasió a terres premianenques acompanyada per la formació Javier Colina Trio [web], per tal d’inaugurar la que és ja la XVI edició del Festival Jazz en la Nit [programació]. Doncs bé, el futur s’ha convertit en present i efectivament Pérez Cruz és ja una cantant amb llum pròpia, i amb un gran nombre de seguidors que acudeixen als seus recitals, siguin de flamenc, folk o jazz. El cas que ens ocupa és el darrer, si bé la base de la que es van nodrir els contrastats músics era cubana, per tal d’estirar els sons del Carib cap al jazz. Va ser més d’una hora i mitja de demostració de qualitat i en què sobretot el contrabaixista navarrès Javier Colina va mostrar el seu talent. Un dels moments culminants va ser la interpretació del tema d’Óscar Fernández titulat “Ella y yo”, en què Pérez Cruz va tenir per única companyia el contrabaix de Colina, i tot seguit va arribar un altre tema excel•lent, la cançó “Llora”, de Marta Valdés.

Lletres d’amor i de desamor, amb Pérez Cruz sentint cada síl•laba que canta, i amb un trio de luxe que va fer xalar els amants del jazz. La pròxima cita la tenen aquest divendres dia 15 amb Joan Chamorro Quartet i Andrea Motis, també en l’excel•lent entorn dels jardins de Can Figueres. XAVIER AMAT/JOAN GONZÀLEZ

dijous, 7 de juliol del 2011

Sílvia Pérez Cruz porta Cuba al Festival Jazz en la Nit de Premià de Dalt

Sílvia Pérez Cruz en una actuació al Teatre Monumental de Mataró el passat 9 d'abril. Foto: J.S.

La cantant Sílvia Pérez Cruz [MySpace], una de les veus més de moda a casa nostra, actua avui divendres 8 de juliol a les 10 de la nit al Festival Jazz en la Nit de Premià de Dalt [web] en el marc de la seva setzena edició, als jardins de Can Figueres. Pérez Cruz es presenta amb el Javier Colina Trio disposada a dur a terme un cant d'amor a la música cubana. La cantant empordanesa i el contrabaixista navarrès han traçat una fina intersecció entre el jazz i el folklore de l'illa caribenya, per crear una nova proposta plasmada al seu disc publicat a principis d'any, anomenat "En la imaginación", on la incorporació de la veu de Sílvia al trio il•lumina amb nous matisos el seu repertori. Per gaudir en directe amb l'actuació de Sílvia Pérez Cruz i Javier Colina Trio, cal ser el proper divendres 8 de juliol a les 10 del vespre als Jardins de Can Figueres de Premià de Dalt, situats a la Riera de Sant Pere número 88. L'entrada té un cost de 10 euros i 7 en venda anticipada.

Seguim l’agenda d’aquest cap de setmana amb la Festa Major d'Arenys de Mar, gràcies a la qual podrem gaudir de dues interessants propostes. La primera és, divendres a 2/4 de 12 de la nit, el pupurri que ens oferirà Miquel del Roig [MySpace], que torna per Sant Zenon en un concert que comença a ser un clàssic a la població maresmenca. Avançada la nit podrem gaudir amb els Terratombats, una formació de rumba catalana amb una clara influència de les formacions clàssiques de Rumba del país. L’assistència a les dues activitats és gratuïta. L'endemà dissabte, també a Arenys de Mar, concert d'ska clàssic per obrir Les Barraques 2011 a la Platja de la Picòrdia de la població, a partir de 2/4 d'1 de la nit que ens portarà ja a diumenge. Soweto [MySpace] neix a la Vila de Gràcia l’any 1998, les influències de la música Jamaicana i els sons de la música negra van ser els ingredients principals del projecte. L’entrada és gratuïta.

I deixem Arenys de Mar però no les festes majors, perquè al Passeig Marítim de Canet de Mar, dissabte dia 9 a les 10 de la nit, se celebra la desena edició de la tradicional Cantada d’Havaneres. En aquesta ocasió podrem gaudir de l’actuació de diversos grups d’havaneres a tocar del mar, amb grups com Peix Fregit, Port Vell i les Veus del Mar. L’assistència a l'acte, com no pot ser d'altra manera, és gratuïta. Una altra cita per aquest dissabte, en aquest cas també a les 10 de la nit però a l'altra punta de la comarca, és el concert inclòs en el Festival d’Estiu d’Alella [web] a càrrec de la Polifònica Joia d’Alella: la coral alellenca oferirà un espectacle amb algunes de les peces més reconegudes de la història del cinema. L’entrada és gratuïta.

La mateixa nit de dissabte, a les 11 de la nit i a la guingueta Lasal [web Arenys], a la platja del Cavaió d'Arenys de Mar, els aficionats a la música electrònica tenen una cita amb un dels referents espanyols del sector, Ángel Molina. Ja des dels seus inicis com a DJ al 1991, Molina ha jugat un paper essencial en el desenvolupament d'aquesta branca musical a Espanya gràcies a la seva prodigiosa tècnica, reconeguda tant per la crítica com per el públic, i gràcies a un gust exquisit a l’hora de preparar les seves sessions, pel qual se’l considera com un dels selectors de techno més fins d’Europa. Per aquest motiu, és un habitual dins de la programació del festival de música electrònica i d’art multimèdia, Sónar. L'entrada és gratuïta. TANIT PALAY/DDM

diumenge, 3 de juliol del 2011

Manel demostren el perquè del seu èxit amb un concert excels a Alella



Difícilment es pot demanar més. Un entorn extraordinari, entre les palmeres i les vinyes del passeig dels Jardins de Cal Marquès d’Alella, amb un clima excel·lent, una sonoritat perfecta, unes cançons que arriben ben vestides a l’oïda, unes combinacions de veus ben treballades, i, com a cirereta del pastís, un vas de vi d’Alella a la sortida del concert. Tot això succeïa aquest passat dissabte 2 de juliol al municipi del sud de la comarca, davant un públic que es va afanyar per aconseguir una entrada: al cap d’una hora de posar-se a la venda ja no en quedava cap.

Gran inici, doncs, el del Festival d'Estiu Alella 2011 [web Ajuntament]. El grup barceloní Manel [web], com al llarg de tota aquesta gira que els està portant arreu de Catalunya però també a molts llocs de les espanyes, va demostrar per què es troba a dalt de tot, per què tenen cues de seguidors arreu on van, i per què no van ser flor d’un dia, com alguns insinuaven després d’escoltar mitja vegada el seu segon i darrer disc, 10 milles per veure una bona armadura. I potser el més curiós del cas és que no s’acaba de saber on rau la clau del seu èxit. No són músics virtuosos – potser caldria exceptuar el bateria Arnau Vallvé - , tampoc fan cançons amb tornades repetitives i d’èxit fàcil, tampoc cerquen en les seves composicions els canvis sobtats de ritme, o de to, o el falset impossible d’una veu. Simplement, fan cançons d’una vitalitat, d’una brillantor, que caldria comparar, si al nostre país ens referim, a les del Grup de Folk, Falsterbo o Els Esquirols, o amb les de Bob Dylan o Pet Seeger si mirem cap a Amèrica. Potser la clau de l’èxit és aquesta: fer bé el que se sap fer, i, sense caure en la comercialitat fàcil, tampoc cercar coses estranyes que només acaben entenent el qui les fa i quatre incondicionals.

Es podrien destacar molts moments d’un concert de dues hores que va tenir en El Miquel i l’Olga tornen, la bonica balada La bola de cristall, i El gran salt els seus primers compassos, i en el que no hi van faltar tampoc els èxits del disc de debut, com Pla quinquennal i Ai, Dolors. Amb Benvolguts es va arribar a un dels clímax i al final del concert convencional, però la tria dels bisos ja va fer esclatar del tot el públic, amb la fenomenal versió de la cançó Common People dels Pulp, i Al mar, possiblement el tema més conegut de la banda barcelonina. Després de l’orgasme, va arribar el moment de fumar-se una cigarreta, o millor d'anar a cercar ja el got de vi d’Alella, mentre s’escoltaven els acords d’havanera de Deixa-la, Toni, deixa-la, del més fluixet que han fet mai els Manel tot i que en directe, amb la intervenció activa del públic, tampoc n’hi ha per fugir corrents del jaç, sinó que hom es pot acomiadar dient amb convenciment “segur que aviat repetim”. XAVIER AMAT/JOAN GONZÀLEZ

Non Ego Project, fugint de l''egosurfing' a l'Ametllà del Vallès




Non Ego Project [MySpace] és i serà un centre cultural internacional d’art a l'Ametlla del Vallès, un espai a on artistes nacionals i internacionals hi vindran per períodes determinats de temps, per a dur a terme les seves produccions i creacions. Les principals disciplines del projecte són la música electrònica i la imatge. El seu impulsor és Sergi Ribó, conegut com Serx, un transmissor de sensacions i emocions, que utilitza les vessants tant musicals com visuals. Des del Diaridelamusica.com hem volgut que fos ell mateix el que ens expliques aquest nou projecte. DDM

dijous, 30 de juny del 2011

Canteca de Maco i D'Callaos, al segon cap de setmana del Musik'n viu de Granollers



VÍDEO DEL CONCERT QUE D'CALLAOS VA OFERIR AL CLAP DE MATARÓ EL GENER DE 2009


Els madrilenys Canteca de Macao, el grup terrassenc D’Callaos, la banda de Montcada i Reixac Itaca Band, el conjunt ripollès Txarangö i Damnation. Són alguns dels grups que actuaran aquest divendres a partir de les 10 de la nit en el recinte firal de Granollers en el segon cap de setmana de la setena edició del Musik’n viu [web]. El certamen l'organitza el Servei de Joventut de l'Ajuntament de Granollers i diverses entitats juvenils, amb la idea d'oferir propostes d'oci nocturn per a les nits d'estiu, amb música en directe. Hi hauran participat, en finalitzar-se, divuit grups, de gran renom i d’estils ben diversos. L’entrada al recinte és gratuïta, a més, trobareu entrepans i begudes a preus populars.

També aquest divendres a les 10 de la nit a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac segueix el cicle Poesia i + amb l’espectacle Sensualitats, en el qual Mercè Sampietro -la Mercè de la telenovel·la La Riera- hi posa la veu i Eduard Iniesta la guitarra. L’espectacle es basa en textos d’autors i autores d’arreu del món, de tots els temps i estils però amb un denominador comú: la sensualitat, la seducció i les inesgotables formes del desig. Gracies a la interpretació de Mercè Sampietro i les harmonies mediterrànies d’Eduard transmeten un espectacle íntim i proper, que el seu director, Antonio Calvo, ha sabut plasmar de forma excepcional. L’entrada al recital té un cost excepcional de 9 euros.

Passem ara a dissabte i parlem de música clàssica, concretament del concert extraordinari del Cor Coralia i l’Orquestra Barcelona Filharmonia al Teatre Monumental a partir de les 9 del vespre però en el marc de la temporada del Foment Mataroní. El Cor Coralia i l’Orquestra Barcelona Filharmonia faran un repàs a quatre segles d’òpera, on podrem gaudir de l’òpera en la seva máxima expressió. La proposta suma fins a un total de 113 participants, encapçalats pel director Daniel Antolí, per una orquestra de 45 instrumentistes, un cor de 60 cantants i set solistes. L’entrada té un cost de 23 euros.

Seguim l’agenda d’aquest cap de setmana amb una cita amb el badaloní Moisés Loval a la sala Piano Blau de Granollers el proper dissabte dia 2 a 2/4 de 10 del vespre. La carrera musical d’aquest cantautor amb sang malaguenya i cordovesa es va forjar des de molt petit dins del nucli familiar, el seu pare li va inculcar la passió per la música. Després de fer gira amb la seva primera maqueta, finalment se li presentà l’oportunitat de enregistrar el seu primer disc, anomenat Castillos de Arena, en el qual, es poden apreciar molts matisos de pop-rock andalús. Passant per cançons pop, balades o cançons rocks on no hi poden faltar els riffs de guitarra. L’entrada al concert és gratuïta.

I l’ultima cita per aquest cap de semana és el concert que el Cor l’Aixa oferirà dissabte dia 2 a l'església de Santa Maria d'Arenys de Mar. Podrem gaudir de la interpretació d’una selecció de les obres del compositor J.S. Bach, un concert a càrrec de la camerata i el Cor l’Aixa, on podrem gaudir de les veus de la soprano Susanna Crespo, el tenor Lluís Arguijo i el baríton Jordi Boltà, sota la direcció de Jordi Lluch i Arenas. L’entrada al concert té un cost de 10 euros. TANIT PALAY/DDM

dilluns, 27 de juny del 2011

Pujadó evoca poetes i cantautors i presenta el darrer disc en l'ambient agradable de la Fundació Palau




Un recorregut per la Cançó catalana i pels poetes més musicats. Aquesta va ser la proposta que va oferir el cantautor terrassenc Miquel Pujadó [web] el passat diumenge 26 de juny al pati de la Fundació Palau [web], a Caldes d’Estrac, en un dels primers actes del cicle Poesia i + [programació] d’aquest 2011. Al llarg d’una hora i mitja van sonar peces de Delfí Abella, Llach, Serrat o Jaume Arnella, i versos de Joan Brossa, Joan Maragall, Agustí Bartra o Palau i Fabre, amb l’únic acompanyament de la guitarra puntejada de manera magistral pel mateix Pujadó.

Ja estava anunciat que el concert es compondria de tres blocs diferents. El primer dedicat als cantautors que van influir el vallesà i que van fer que es volgués dedicar a la música; el segon per als poetes; i el tercer amb temes propis de Pujadó, en especial del seu darrer disc publicat ara fa un any, titulat A contraveu. Però també en aquest darrer apartat una de les cançons més llargues i més aplaudides va ser de record per a d’altres companys del món de la música, en aquest cas per a aquells que ja no són entre nosaltres. Porta per nom El bar enmig de la boira i apareixen compartint taula des de Joan Baptista Humet fins a Carles Sabater, des de Guillem d’Efak fins a Ovidi Montllor. Una bonica manera d’imaginar-se el que ens espera una vegada deixem aquesta vida.

Però aquest no va ser ni molt menys el to general del recital, ja que la ironia i la sàtira, sovint de paraula gruixuda, hi van ser ben presents, amb càrrega, a través de versos costumistes, de denúncia i crítica social. Tots els temes van anar acompanyats d’una presentació, que servia per contextualitzar-los i sovint per recordar els anys de la dictadura franquista o anècdotes dels cantautors i dels poetes que, d’alguna manera, i igual que en la cançó de Pujadó, també estaven asseguts fent-la petar en les cadires d’un vespre agradable a la Fundació impulsada per Palau i Fabre. XAVIER AMAT/JOAN GONZÀLEZ

dimecres, 22 de juny del 2011

El cicle Poesia i + obre la sisena edició amb el cantautor Miquel Pujadó




ENTREVISTA AMB JOSEP SAMPERA, DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ I ORGANITZADOR D'AQUEST FESTIVAL

El 2006, seguint el camí iniciat pel desaparegut Josep Palau i Fabre tres anys abans, la Fundació Palau va començar l’aventura de Poesia i +, un festival d’estiu a Caldes d’Estrac, centrat en la difusió de la poesia, dels espectacles literaris i del llenguatge poètic a través dels més diversos gèneres, on no hi podia faltar el gènere musical [programació en pdf]. Després de la inauguració oficial del certamen, el dissabte 25, amb un acte que relacionarà Joan Maragall i Josep Palau i Fabre, Miquel Pujadó, un dels cantautors amb més personalitat del moment [web], oferirà diumenge dia 26 a les 9 del vespre un concert amb tres parts ben diferenciades: una revisitació molt personal de temes dels origens de la Cançó d’autor contemporània en llengua catalana, amb textos de Delfí Abella, Quico Pi de la Serra i Lluís Llach, entre d’altres; una selecció de textos de poetes divulgats mitjançant la Cançó, amb autors com Joan Maragall, Josep Palau i Fabre i Joan Brossa, i una tria dels seus millors temes propis, tot posant l’accent en el seu darrer CD A contraveu. L’entrada al concert té un cost excepcional de 6 euros.

Seguim l’agenda musical d'aquest cap de setmana amb una cita per aquest dissabte, a les 9 del vespre, a l’Església Parroquial de Sant Esteve de La Garriga: un concert amb la soprano Elisabet Bulbena i el pianista Thorsten Lindner. La garriguenca Elisabet Bulbena va iniciar els seus estudis a l’Escola de Música Josep Aymerich d’aquesta localitat, després va entrar al conservatori amb l’especialitat de cant i finalment va traslladar-se a Londres per completar els seus estudis, i ara retorna a casa seva per oferir un concert acompanyada de Thorsten Lindner, excel•lent pianista alemany. L’entrada al concert és gratuïta.

I ara no ens movem de dia, però si de zona i tornem cap a la comarca del Maresme. Dissabte a les 11 de la nit a Lasal d'Arenys de Mar, a la platja del Cavaió, el dj barceloní JaumËtic oferirà la seva actuació. Jaumëtic és el projecte de Jaume Pagès, amb el qual, a més de fer moure al públic amb els seus ritmes preferits, sempre sintètics com el minimal house, tech-house, techno o electro, pica l‘ullet a altres estils més pop, però sempre mostrant la cara més ballable dels seus gustos. L’entrada és gratuïta.

I acabem en diumenge i amb dues activitats a la capital del Maresme. A les 6 de la tarda, espectacle Un Sopar per a dos (si pot ser!) al Foment Mataroní. Parlem d’un joguet comicolíric en un acte, que ha sorgit de l’adaptació fet per part de la Òpera Còmica de Barcelona, amb lletra de Narcís Campmany i Pahissa i amb música de Joan Rius. La història ve lligada amb que tres dels quatre personatges intenten infructuosament durant tota l’obra fer un sopar per a dos.
L’entrada té un cost de 19 euros i 17 amb els descomptes habituals del Foment. Una altra opció per aquest diumenge és el concert de Presidente a 2/4 de 9 del vespre al Cafè Cultural El Dau de Mataró. La banda barcelonina presenta l’òpera rock sobre Simón Jean, un dels grans autors maleïts del nostre país, un músic que va publicar el seu primer disc en una data desconeguda, però amb una important discogràfica, poc a poc va anar augmentant la seva popularitat i fent-lo imprescindible en qualsevol festival que es celebres, fins que un dia va desaparèixer de l’escena musical de forma misteriosa. L’entrada, amb la qual et regalen el seu CD, té un cost excepcional de 5 euros. TANIT PALAY/DDM

dissabte, 18 de juny del 2011

Apocalipsi Mazoni

Mazoni al Fem Ateneu aquest divendres. Foto: Marta Pérez i Verge

L'Ateneu d'Arenys de Mar va finalitzar la primera temporada del Fem Ateneu, que ha programat una quinzena de concerts, de la millor manera possible: amb Mazoni [web].

Prometia ser una festa. I ho va ser. Jaume Pla, que aquest 2011 ha tret nou treball, Fins que la mort ens separi, va venir disposat a donar-ho tot i a fer gaudir al màxim a la gent.

A l'ambient s'hi respirava certa bipolaritat: alegria i entusiasme per poder gaudir d'un concert de Mazoni i alhora tristesa al saber que aquest seria l'últim divendres (fins al setembre) que es podria assistir a concerts tant especials com els de l'Ateneu.
El nombre d'assistents (que va ratllar el centenar) ja feia preveure que la nit seria intensa. Mazoni, ell sol amb la guitarra (i el piano a un parell de cançons), ens va oferir una gran estona de bona música. Durant el concert va fer un repàs a les cançons dels seus discs completament aleatori. Sense set list, Mazoni va pujar a l'escenari de l'Ateneu arenyenc amb la voluntat de tocar tot allò que en aquell moment li sortís.

Això va fer que s'anés creant una complicitat extraordinària amb el públic, que va culminar amb cançons com Eufòria (del disc Eufòria 5- Esperança 0) o Apocalipsi now (del mateix àlbum) on part de la gent va acabar dreta, cantant i ballant les cançons. Destacar també la cançó El dubte, del seu darrer treball que va tocar amb el piano, o la ja conegudíssima La granja de la Paula. A més, també es va arrencar amb alguna versió dels Beatles que va ser demanada efusivament pel públic.

Va aconseguir impregnar l'Ateneu de la mateixa força i energia que ell desprenia. Un format acústic molt pròxim on vam poder descobrir al Mazoni més despullat i gaudir de molt a prop de les seves grans dots amb la guitarra.

Va quedar clar perquè Mazoni és un dels màxims exponents actuals. Qualitat, força, energia i sobretot molta proximitat amb la gent. El públic estava content però com ell mateix diu "no n'hi ha prou amb la felicitat, exigim eufòria". I sens dubte va cumplir, ens en va aportar, i molta. ISABEL GONZÁLEZ

divendres, 17 de juny del 2011

Pignoise, electricitat i intensitat davant un públic molt jove



Adolescents i fins i tot algunes criatures van corejar fins quedar-se sense veu les cançons de Pignoise [web], el grup de pop-funk amb clares influències de Green Day liderat pel cantant i guitarrista Álvaro Benito. Va ser una hora i mitja de concert compacte, sense opció als bisos, i en què la banda es va oblidar ben pocs hits, començant per Todo me da igual, del seu darrer treball Año Zero, i guardant-se gran part de l’artilleria pesada per al final del concert, amb Nada que perder i Te entiendo, ambdues cançons del disc Anunciado en televisión. L’espectacle va tenir lloc aquest passat dijous 16 de juny al Piano Blau de Granollers [web], la mítica sala de la capital vallesana que el proper mes de juliol tancarà les seves portes.

Pignoise porta ja uns quants anys damunt els escenaris i la seva història té ingredients novel·lescos. Álvaro Benito va ser futbolista del Reial Madrid, però una lesió el va allunyar del terreny de joc durant molts mesos i, amb les hores mortes, va anar practicant amb la guitarra i posant les bases del grup. Després de dos discos que van passar amb més pena que glòria, i amb la dissolució de la banda en el punt de mira, la televisió va trucar a la porta i els va llençar a la fama, gràcies a la sintonia de la sèrie Los hombres de Paco i a les freqüents aparicions en aquest mateix espai. Des d’aleshores, cada disc ha tingut cançons que s’han situat entre les més radiades, i fins van rebre l’encàrrec de compondre i interpretar el tema oficial de la Selecció espanyola de futbol per a l’Eurocopa de 2008.

Al concert de Granollers, els quatre components de Pignoise es van mostrar molt propers i fent bromes entre cançó i cançó, però el que sobretot hi va haver va ser molta guitarra elèctrica i contundència en els cops de bateria, en una proposta que, tot i haver-n’hi, deixa poc marge per a les balades i, quan aquestes apareixen, ho fan acompanyades de guitarres distorsionades. Benito i companyia no van decebre els seus seguidors en la que va ser una de les poques oportunitats de veure’ls, en la present gira, per les comarques de Barcelona. XAVIER AMAT/JOAN GONZÀLEZ

dimecres, 15 de juny del 2011

Batak, amb el so més nou del Vallès Oriental






El grup del Vallès Oriental Batak [MySpace] neix de la fusió del reggae i l'ska amb músiques folk d’arreu del món. Des del 2004, els músics d’aquesta banda integren les seves influències per crear composicions amb la pretensió de fer gaudir la gent. Amb el temps, Batak ha aconseguit un so compacte, contundent i ple de matisos, barrejant la seva essència folk amb altres estils més elèctrics a la recerca d’un so propi. Com a mostra d’aquesta nova etapa, Batak ha gravat el febrer del 2011 La humitat, un cedé amb cinc de les cançons més representatives del seu projecte. A Diaridelamusica.com hem parlat amb els components de Batak: Pol Aumedes (acordió diatònic i veu), Mar Aumedes (teclat i veu), Jordi López (guitarra elèctrica i lap steel), Carles Ceacero (baix) i Antonio Escañuela (bateria). Això és el que ens han explicat una de les bandes amb el so més nou del Vallès Oriental. TANIT PALAY/DDM

dilluns, 13 de juny del 2011

Sanjosex ensenya com es pot tenir èxit 'Al marge del camí'




CLICA SOBRE LA IMATGE PER VEURE EL VÍDEO DEL CONCERT DE 4t1A I SANJOSEX A PRIVAT DE MATARÓ EL PASSAT 29 D'ABRIL.



Sanjosex. Una de les propostes del pop en català que més èxit estan tenint darrerament. Aquest divendres, a partir de les 10 de la nit, a la sala Piano Blau de Granollers [web], aquest músic de La Bisbal d'Empordà nascut el 1977 demostrarà com sent tímid i movent-se Al marge d'un camí es pot triomfar i fer-ho cantant en català. Carles Sanjosé arriba amb el seu tercer disc, produït per Ricky Falkner i que representa la consolidació del músic empordanès entre els grans noms de la cançó: per veure les coses amb perspectiva, cal allunyar-se del camí, des del marge Sanjosex es mira al mirall per redescobrir-se. L'entrada té un cost de 13 euros i 10 en venda anticipada.



Anem ara cap a Mataró, perquè el mateix divendres dia 17 a 2/4 de 10 del vespre hi ha programat concert al Foment Mataroní [web programació musical] amb la cobla Ciutat de Girona, la qual per aquesta ocasió ha convidat a la Polifònica de Puig-reig. El programa consta d'una primera part amb la participació solament de la cobla amb la interpretació de diverses peces de música. En la segona part s'ofereix la interpretació solament de la Polifònica i una tercera part amb la interpretació conjunta del cor i la cobla. L'entrada té un cost de 20€ i 18€ amb els descomptes habituals del Foment Mataroní.

Seguim l'agenda amb una nova cita per aquest divendres a la sala Clap de Mataró [web] a les 11 de la nit amb el Metal i el Hard Rock com a protagonistes: un concert triple amb Breakdown Collapse [MySpace], The Black Rose Road [MySpace] i Morphium [MySpace]. Els maresmencs Breakdown arriben presentant el seu primer disc, amb un estil dins del camp del metal agressiu, la banda mataronina The Black Rose Road mescla una llista infinita d'estils i influències, que caracteritzen els seus directes contundents i intensos, i per últim el projecte nascut a Girona Morphium que destaca per caràcter, contundència, originalitat i sobretot molta energia. L'entrada té un cost de 8 euros i 5 en venda anticipada.

Seguim l'agenda d'aquest cap de setmana amb una cita amb el grup d'havaneres Port Bo [web], dissabte a les 10 de la nit al teatre Principal d'Arenys de Mar [web]. El grup està format per Alfons Carreras com a tenor, Irineo Ferrer com a baríton i Carles Casanovas com a veu baixa, guitarra i direcció musical, el grup va néixer el 1966, però la formació actual no es va establir fins més tard. El repertori, heretat en gran part dels vells cantaires de Calella de Palafrugell, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc. L'entrada té un preu de 7 euros. Dissabte, per cert, a la plaça de Santa Anna de Mataró, organitzat per l'IMAC, el Col·lectiu de Músics i les diverses escoles de música de Mataró se celebra el dia internacional de la música. 21 bandes actuaran de quatre de la tarda a la una de la matinada permetent prendre el pols de les bandes novelles de casa nostra.



Tornem ara al Vallès Oriental però no ens deixem dissabte. Una altra cita per aquest dissabte és el concert de la Coral Cardedeuenca, a les 10 de la nit al Centre Cultural de Cardedeu [web]. Es tracta d'un concert d'estiu on l'Agrupació Coral Cardedeuenca ens oferirà un concert a capella amb una primera part de polifonia religiosa i profana i una segona part amb cançons populars d'arreu. Un concert on es mesclaran estils, autors i èpoques ben diferents, tot sota la direcció de Emilio de la Linde. L'entrada al concert val 5 euros.

I per acabar l'agenda d'aquest cap de setmana, diumenge dia 19 a 2/4 de 9 del vespre, Mürfila [web] farà parada al Dau de Mataró [web]. Un concert on trobarem a una Mürfila visceral i agressiva però sense perdre el tempo més ballable del seu disc anterior, Mar Orfila arriba amb el seu últim treball I love ü. En aquest treball troba el discurs perfecte: eclèctic pel que fa al so i format però al mateix temps aprofundeix en l'obscuritat del cantó més rocker, integrant unes bases rítmiques que mesclen sons orgànics com màquines i sintetitzadors que rugeixen com mai. L'entrada té un cost de 6 euros i 5 en venda anticipada. TANIT PALAY/DDM

Ràdio Premià de Mar i Ràdio Calella s'incorporen al projecte Diaridelamusica.com

Les emissores Ràdio Calella -en un programa propi els dijous a les 8 del vespre, 107.9 FM- i Ràdio Premià de Mar -en càpsules, cada matí, de 8 a 9, de dilluns a divendres, dins el Comencem bé!, 95.2 FM- s'incorporen a partir d'aquesta setmana al projecte multimèdia Diaridelamusica.com. Amb aquestes dues emissores ja són set els mitjans que inclouen de forma periòdica continguts generats des del Diaridelamusica.com: a banda dels dos citats, els canals de televisió m1tv i VOTV, la revista Capgròs de Mataró, El Tot Granollers de la capital del Vallès Oriental i l'emissora municipal Mataró Ràdio. DDM

dissabte, 11 de juny del 2011

4t1a: passió en estat pur

Pere Jou durant el concert. Foto: Marta Pérez i Verge


A les acaballes de la primera temporada del cicle Fem Ateneu (que finalitzarà amb el concert de Mazoni), l'Ateneu d'Arenys de Mar va tornar a oferir la possibilitat de gaudir d'un concert íntim i càlid.


Pere Jou, veu, guitarra, teclats i ànima de 4t1a (4t1a) [web], va arribar a l'Ateneu arenyenc per a presentar el seu primer disc: El món en un cafè. El format amb el qual el va presentar va ser diferent: ell sol alternant piano i guitarra. Les cançons, tot i que reduïdes a la mínima expressió, no van perdre ni una mica de l'essència de Quart Primera. Pere Jou va saber transmetre a la perfecció la passió, delicadesa i tendresa que les embolcallen. Melodies que s'enganxen i lletres que arriben al fons de les persones (i deixen marca) és el que caracteritza a aquest grup i Pere Jou així ho va demostrar.


Va fer un repàs de la majoria de cançons del seu primer àlbum, entre les que podem destacar la que dóna nom al disc (que tocada amb piano va resultar encara més maca i tendre) o també La maria és un animal. La veu de Pere Jou va sonar molt potent i la complicitat que va anar establint poc a poc amb el públic va ajudar a arrodonir el resultat final del concert. Tots els assistens (una seixantena) van poder gaudir, en primícia, d'una cançó nova que en Pere es va animar a tocar i que segurament podrem trobar en el proper disc. Un tastet magnífic que apunta maneres i que ens va deixar amb ganes de més.


Està clar que 4t1a s'ha convertit en un dels grups referents de l'escena musical catalana i després de concerts com aquests es fa palès el per què. El disc sona bé però en els directes aquest quartet barceloní guanya en força, emotivitat i demostren perquè han arribat allà on són. En definitiva, ahir vam escoltar i entendre El món en un cafè, i el més important de tot, el vam gaudir. ISABEL GONZÁLEZ

Beth, una proposta intimista i allunyada dels seus inicis musicals



Beth Rodergas [blog], la cantant de Súria que es va fer famosa amb les rastes al concurs Operación Trinfo i per una actuació força lluïda al Festival d’Eurovisió interpretant el tema Dime, ha girat la seva carrera musical com un mitjó i ara ens apareix asseguda en un tamboret cantant en català amb una dosi de folk americà i més balades que no pas ritmes per moure l’esquelet. Una aposta que possiblement ha d’acabar d’evolucionar, de consolidar-se, però que ja ha trobat perles com Terra trencada, Temps de canvis o Tots els botons. Quasi l’únic punt negatiu del concert que va oferir el passat divendres 10 de juny a la sala Privat [web], i que va servir per tancar el Cicle.cat, va ser el constipat de la bagenca, que va anar a més i que per poc no l’obliga a acabar l’espectacle abans d’hora. Fins i tot el públic es va quedar dubtant si demanar bisos, però finalment aquests van arribar, i amb el regal de la cantant sortint sola amb la guitarra, per posar la cirereta convidant a l’escenari de nou els únics dos músics que l’acompanyaven, els guitarristes Pablo Garrido i David Soler, i cantar Tots els botons.

Va ser prop d’una hora i mitja de concert que va servir per repassar pràcticament tot el nou disc, però també algunes peces de l’anterior, íntegrament en anglès i titulat My own way home, així com lloc per a algunes rareses, com una cançó que només es troba a internet, Nens del Raval, o la que va ser la careta musical de la sèrie de TV3 Mar de fons. Beth ja havia trepitjat Mataró fa ben pocs mesos, en un concert a la sala Clap [web], i en una de les presentacions va dir sentir-se “molt a gust per la rebuda d’aquesta ciutat”, així com manifestar “quina sort de tenir tantes sales programant música en directe, en uns moments especialment difícils”.

Abans d’ella van actuar els maresmencs Invisibles [web], un grup de rock en aquesta ocasió en format acústic que va posar en escena les seves primeres cançons completant l’hora de concert amb algunes versions de The Police. XAVIER AMAT/JOAN GONZÀLEZ

divendres, 10 de juny del 2011

Beth segueix el seu fil amb Mataró a la sala Privat

Sis mesos després de la seva darrera visita a la ciutat, en aquell cas a la sala Clap, aquest divendres dia 10 a les 11 de la nit Elisabeth Rodergas, coneguda artísticament com Beth [bloc], serà de nou a Mataró compartint l’escenari de la sala Privat [web] amb el grup de Sant Pol Invisibles, en una actuació inclosa dins el Cicle.cat, patrocinat per Caixa Laietana. Beth arriba amb Segueix-me el fil el seu primer disc íntegrament en català, un conjunt de 12 cançons serenes i madures, amb una sonoritat de folk americà i plenes, com ella diu, de coses petites i artesanes. Invisibles, per la seva part, presentarà les cançons del seu primer disc. Els components d'Invisibles són Oriol Ribes (compositor i guitarra de Filippo Landini), Pol Maresma i Xavier Esparrach. L’entrada té un preu de 12 euros, 9 en venda anticipada i 8 per a clients de Caixa Laietana.

També divendres, a 2/4 d'1 de la matinada i a la Sala Piano Blau de Granollers [web], una sessió amb Jou T-M, el mític DJ de la discoteca As de Copes. Jou T-M és un DJ i productor, entre altres coses relacionades amb l’enginyeria en Telecomunicacions, que va iniciar-se en el món en un petit bar del seu poble, El Matxembrat, i poc a poc va anar saltant a vàries discoteques de Catalunya, com Karibú, l’As de Copes... i esdeveniments musicals com la Festa Major de l’Ametlla del Vallès o les festes del Tura d’Olot. L’entrada a l'activitat musical és gratuïta.

Una altra alternativa per aquest divendres és un concert de hip hop que arriba des d’Andalusia a la sala Clap de Mataró [web]. SFDK [MySpace] és l'acrònim d'Straight From da Korner -directament des de la cantonada, lloc on es trobaven en els seus inicis per fer les seves primeres rimes-, nom que després va derivar en Siempre Fuertes de Konciencia. Sigui com sigui: Hip Hop, des d'Andalusia, sota la batuta de Zatu, que domina el llenguatge i la mètrica i Acción Sánchez, que manté l’essència al seu so, però amb un renovat resultat final. I així arriben presentant Siempre fuertes 2, tornant a deixar clar que cap nota, lletra o beat són perquè si. L’entrada té un cost de 15 euros i 12 en venda anticipada.

Seguim l’agenda d’aquest cap de setmana amb l’arribada, dissabte dia 11 a 2/4 de 9 del vespre, de La Bella Molinera a l’escenari del Foment Mataroní, inclòs en la sisena edició del cicle de Concerts de Cambra i Joves Intèrprets [dossier en pdf]. La fidelitat amb que en la versió per a veu i guitarra de Jaume Torrent la guitarra assumeix el llenguatge del pianoforte de La bella molinera de F. Schubert, ens predisposa a pensar que l’idea d’utilitzar la guitarra per acompanyar les seves 20 cançons, podia haver estat perfectament en la ment del geni de Viena. I precisament amb la guitarra, el cicle permet emfatitzar en aspectes expressius que sovint poden quedar ofegats per la vigorosa sonoritat del piano actual. L’entrada té un cost de 13 euros i 11 amb els descomptes habituals al Foment Mataroní.

I per acabar l’agenda musical d’aquest cap de setmana trobem, dissabte dia 11 a les 11 de la nit a la sala Clap, un concert inclòs en el cicle Col•lectiu de Músics del Maresme [MySpace] coorganitzat amb la Casa de la Música de Mataró: els mataronins Joan Lulas & Los Asuntos Pendientes compartiran escenari amb Sinode. Joan Lulas & Los Asuntos Pendientes és la unió del compositor principal del conjunt Joanlulas, un músic de vocació que escriu cançons visuals, amb Los Asuntos Pendientes, dos músics -David i Xavi- que exerceixen amb una contundent autoritat tota la responsabilitat rítmica. Per la seva banda, Sinode és un projecte que neix a Palafolls fa gairabé dues dècades. Després d’experimentar amb diversos estils finalment s’ajusten a les sonoritats que sempre els havien agradat: una posada al dia de la new wave i els sons dels anys 80. L’entrada al concert costa 5 euros a la guixeta i 4 en venda anticipada. TANIT PALAY/DDM

dilluns, 6 de juny del 2011

Giramaresme: descobrir els nous talents de casa nostra






Giramaresme [web] és el concurs de música de l'Alt Maresme, obert a totes les propostes musicals del moment, que pretén donar una empenta als grups novells per tal de donar-se a conèixer arreu de la comarca. Les propostes són analitzades per un jurat format per professionals de la música, en aquesta quarta edició els membres de Rosa Luxemburg i de Wantun seran els encarregats d'escollir el grup guanyador de la gira per diversos pobles del Maresme. A Diaridelamusica.com hem parlat amb Estel Parés, membre de l'organització, i amb dos dels grups semifinalistes, els Born54 [MySpace] -representats per Blai Carandell- que arriben des de Cabrera de Mar i amb Takikardia [MySpace] -parlen Carles Carro “Titus”, Marc Martínez i Enric Riera- un grup nascut entre Palafolls i Malgrat. DDM

Un bocí de les Terres de l’Ebre al costat de la riera d’Arenys



Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries [Facebook] fan molt més que un concert. Ofereixen pràcticament una obra de teatre amena, divertida, participativa, didàctica, de la que l’espectador en surt amb un somriure d’orella a orella, i ben mesurada en temps i en contingut. A d’altres formacions aquest elegant embolcall els podria servir per disfressar possibles mancances musicals. No és, ni molt menys, aquest el cas. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van sobrats musicalment parlant, amb un so exquisit, tant en les combinacions de veus com instrumentalment. Els tres components que donen nom a la formació s’acompanyen de tres músics més, excel·lents, que tenen com a principal instrument l’acordió, el contrabaix i les percussions, si bé, si convé, tots ells es posen a percudir.

Amb tots aquests ingredients, doncs, no és estrany que aquest grup de les Terres de l’Ebre estigui a la carretera des del ja llunyà 1992, i això malgrat no fer una música, diguem-ne, comercial. El seu repertori es basa en la jota ebrenca, algunes de tradicionals, d’altres de nova creació – la titulada L’errat de comptes, per exemple, es basa en un conte de Jesús Moncada -, i en van oferir una bona mostra aquest passat diumenge 5 de juny en un teatre Principal d’Arenys de Mar [web] que pràcticament va omplir la platea. L’espectacle que presentaven, Voldrie tindre el talent, va arrencar amb uns diàlegs inicials entre Quico el Célio i el Noi, que ja es van posar el públic a la butxaca, i acte seguit van aparèixer els músics i tot va adquirir un ambient de taverna amb les jotes de fil musical. Entre tonada i tonada explicaven en què consistia aquest tipus de música, d’on procedia i com es creava. També van convidar els espectadors a participar en diverses ocasions, si bé la timidesa va fer que pocs s’atrevissin a improvisar alguns versos.

Després d’una hora i mitja, els sis protagonistes van voler finalitzar l’espectacle dempeus homenatjant a aquells que han estat portadors de la jota als pobles de les terres de l’Ebre al llarg de generacions, i amb la coneguda Lo carrilet de la Cava, del recentment desaparegut Josep Bo. XAVIER AMAT/JOAN GONZÀLEZ

dimecres, 1 de juny del 2011

AppleDog ensenya la vessant més íntima a l'Auditori de Granollers





Cap de setmana molt carregat especialment al divendres en l'àmbit del Diaridelamusica.com, tan al Vallès Oriental com al Maresme. Nosaltres obrim l'agenda musical d'aquests dies parlant d'AppleDog, una formació que va néixer a finals de 2005 a Granollers com un projecte d’estudi, llençant la primera maqueta gratuïtament. Tres discos després, el grup vallesà va llençar el 2010 el seu últim EP, titulat os, una suite intimista amb cinc noves cançons gravades en rigurós format acústic i amb una forta presència de quartet de corda. Precisament avui divendres dia 3 arriben a l’Auditori de Granollers [web], en un concert que costa 12 euros. A Diaridelamusica.com hem parlat amb en Xavier Bonfill, la veu d’AppleDog i conèixer millor com serà aquesta presentació formal de la banda a casa seva.

I seguim parlant de divendres dia 3 perquè a partir de les onze de la nit tenim nova sessió del Cicle.cat -patrocinat per Caixa Laietana- a la sala Privat [web] amb Mazoni [web], el projecte musical del empordanès Jaume Pla. El projecte musical de Jaume Pla, al qual anomena Mazoni, li ha permès trobar la seva veu personal i també el reconeixement tant del públic com de la crítica, concretament amb la publicació del seu darrer disc anomenat Eufòria 5-Esperança 0, rebut amb gran acceptació. Però el concert comptarà també amb l'actuació de Inspira [MySpace], que el 2010 va presentar el seu segon disc Escaparistes, un àlbum fresc i directe amb molta més llum i optimisme que a l’anterior, tot des d’una òptica molt personal. L’entrada al concert de Privat costa 12 euros -9 en venda anticipada i 8 per a clients de Caixa Laietana-.

A pocs metres de Privat, a la sala Clap, divendres i dissabte té lloc la segona edició del FESTIBAD XARXA, un certamen produït per m1tv [web] i organitzat per Bad Music [web], l’espai de música independent de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya i la col·laboració de COMRàdio, lamalla.cat i la Casa de la Música de Mataró. En el primer dia de concerts divendres 3 de juny dedicat al Rock, actuaran Lagartija Nick, Elastic Band i Litoral. El segon dia de concerts el dissabte 4 de juny està reservat al blues&rock amb les actuacions dels grupsi Chino & The Big Bet, Sol Lagarto i Boothy Hunters. Podeu consultar el dossier de premsa amb informació dels grups participants en el festival, així com imatges d’alguns d’ells aquí.

Encara una altra cita per aquest divendres dia 3 és, a l'Ateneu d'Arenys de Mar [web] dins el Fem Ateneu, el concert de Nacho Umbert [MySpace], que començarà a 2/4 de 12 de la nit. Cantant i compositor dels desapareguts Paperhouse, el barceloní Nacho Umbert torna a l’escena musical per la porta gran. Després de gairebé quinze anys de silenci, el seu debut en solitari “Ay…”. Pop de càmera, íntim i acústic, veu en primer pla i uns textos semi-recitats que recreen les batalletes de dos jubilats, el malson burtonià d’un nen insomne i els neguitosos prolegòmens d’una funció teatral de barri. L’entrada té un cost excepcional de 3 euros.

Cinquè i darrer apunt de programació musical per a divendres, ara parlant de música clàssica i concretament l'òpera El Barbero de Sevilla, al Foment Mataroní [web amb la temporada del cicle de sarsuela]. El Barbiere que ens presenta novament l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell té el mèrit poc freqüent d'haver sobreviscut durant dos segles malgrat els notables canvis estètics pels quals ha passat el món de l'òpera. El concert comença a les 9 del vespre i l'entrada té un cost 50 euros a platea i 40 a l'amfiteatre.

Passem a dissabte i comencem parlant de la sala Buks de Granollers, que oferirà la presentació de Simple y natural, el nou LP de Roe Delgado [web], el qual vindrà acompanyat de Wild Style, la banda que s’encarrega de posar el so en directe en els seus concerts. Basat en ritmes reggae, sempre amb lletres de protesta i amb missatges directes, en aquest disc Roe Delgado mostra més maduresa en les seves lletres, amb una visió de millorar el món. L’entrada al concert té un cost de 5 euros.

I finalment anem a diumenge i tornem a la comarca del Maresme, amb una cita al Teatre Principal d’Arenys de Mar [web] amb la banda que s’ha saltat amb és gràcia i originalitat totes les normes a l’ús sobre la manera de recuperar la música popular catalana: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries [Facebook]. Cultivadors moderns de la jota, han volgut crear un espectacle sobre el vers cantat. "Voldria tindre el talent" és la frase que encapçalava alguns versos del recordat cantador Pepe García Canalero i que dóna el títol a l’espectacle en homenatge als vells cantadors i també a les moltes pàgines de poesia efímera escrites al sud de Catalunya. El preu de l’entrada és de 7 euros. TANIT PALAY/DDM

dissabte, 28 de maig del 2011

Jimmy Malla instal·la el seu racó de la calma a la sala Buks de Granollers



Composicions flamenc-pop amb lletres molt sentides, intenses, i algunes ben treballades poèticament. Aquesta és la proposta del jove cantautor barceloní Jimmy Malla [web], que tot just ha editat el seu primer treball, El rincón de la calma, les cançons del qual van sonar en directe aquest passat divendres a la sala Buks de Granollers.

Va ser una hora de concert – Malla només va interpretar el disc, no hi va haver lloc ni per a versions ni per a cançons inèdites – davant un públic poc nombrós però molt entregat. Els acords al piano de la cançó que dóna nom al CD van donar la benvinguda a Jimmy Malla, però el tema complet, amb la seva tornada trista i enganxosa, no va sonar fins més endavant. Primer va ser el moment de Dime, per seguir amb Esta noche. Les cançons més radiades van ser també les més corejades, com és el cas de 3 deseos, que va repetir als bisos, i Ay corazón, mentre que a Acuérdate de mi, una peça molt despullada musicalment, es va fer el silenci absolut entre el públic.

Malla té bons fonaments artístics i quatre músics joves però amb qualitat i futur que l’acompanyen. Alguns aspectes de la veu encara els ha de polir, però li pot treure un gran rendiment mentre mostra gran naturalitat dalt l’escenari. Fins i tot en les presentacions entre cançó i cançó; en una d’elles va tenir un record per als indignats de les places i en especial pels que havien rebut estomacades aquell mateix matí.

Aquest era el darrer concert que feia Jimmy Malla abans de presentar el seu disc de debut el proper 4 de juny a Barcelona, a la sala Zacarías. XAVIER AMAT/ISAAC MARTÍNEZ

dimecres, 25 de maig del 2011

Malditas Pulgas i El Nanu Roig s'ensenyen per primer cop junts al Clap de Mataró



El Nanu Roig va començar el seu projecte fa aproximadament un any, tot i que els seus primers concerts no van començar fins a principis d’aquest 2011. El cantautor mataroní barreja diversos estils, amb influències com Kiko Veneno, Muchachito, Macaco o Manu Chao. Per altra banda, el duet mataroní Malditas Pulgas -Mireia Cuesta i Jordi Palacios- [MySpace] va començar l’estiu del 2010 amb la intenció de fer més música seva, després d’haver col•laborat amb altres grups d’estils diversos. A Diaridelamusica.com hem parlat amb aquests dos grups nascuts al Maresme, ja que aquest divendres dia 27 Malditas Pulgas i El Nanu Roig compartiran l’escenari de la Sala Clap de Mataró [web] dins el cicle del Col·lectiu de Músics del Maresme [MySpace]. Música maresmenca pels quatre costats. L’entrada té un cost de 5 euros i 4 en venda anticipada.


Una altre cita per aquest divendres dia 27 a 2/4 de 12 de la nit és el concert doble de Miquel Abras i Damià Olivella, concert inclòs en el Cicle.cat patrocinat per Caixa Laietana, que es fa a la sala Privat [veure notícia a la web de Privat]. Miquel Abras arriba després de que el seu tercer disc compleixi un any, Temps de zel, un disc on l’amor, la infidelitat, el rancor i la gelosia juguen un paper molt important. I Damià Olivella es presenta amb el seu primer disc en la seva llengua materna, anomenat Ara. Un treball que mescla els estils pop, folk i soul amb petites pinzelades de jazz i rock. L’entrada té un cost de 12 euros, 10 en venda anticipada, i 8 per a clients de Caixa Laietana.

I l’última cita per aquest cap divendres a 2/4 de 12 de la nit és el concert que oferirà el grup Cent Elefants, concert inclos en la tercera edició del cicle Fem Ateneu d’Arenys de Mar [Facebook]. Arriben presentant el seu disc Madrid; Girona; Barcelona, precisament les ciutats entre les que els seus quatre components viuen, tot i així aconsegueixen assajar, gravar i trobar temps per tocar en directe. Tot i que són quatre, quan són dalt de l’escenari en semblen Cent, i com tant desitjaven, ara ja tenen l’oportunitat de defensar en directe el seu últim treball, un disc de primer nivell, que ha comptat amb un medis dels que poques poden disposar. L’entrada té un cost de 3 euros.

Passem ara a dissabte i a un concert inclòs en els actes de celebració del tretzè aniversari de la Taverna Atzucac [Facebook] de Mataró. Després de fer un seguit d’activitats, com un dinar popular, jocs, tallers i bastoners, el jove cantautor de Cardedeu, Ferran Tusquelles oferirà a partir de 2/4 de 12 un concert en acústic on el podrem conèixer una mica més. Per els més futbolers, des d’aquí us informem que després del concert es passarà el partit de la final de la Champions allà mateix. L'entrada al concert és gratuïta. Anant cap a Granollers, el mateix dissabte, però a la tarda -hi ha dues sessions disponibles, a 2/4 de 5 o a les 7 de la tarda-, concert de serdanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi i la Cobla Marinada al Teatre Auditori de Granollers [web]. La primera part del concert consistirà en la interpretació de les deu sardanes finalistes del concurs “La Sardana de l'Any”, i a continuació a la segona part gaudirem d’un projecte on hi participen la Cobla Sant Jordi; la Cobla Marinada; la Banda de Música Mestre Montserrat i el Grup La Factoria de Bordó. L’entrada té un cost de 22 euros.

Per acabar l’agenda musical d’aquest cap de setmana trobem l’espectacle La Rosa del Azafrán que arriba al Foment Mataroní, diumenge a les 6 de la tarda, dins el cicle de sarsuela [programació]. La sarsuela en dos actes és una adaptació lliure de la comèdia El perro del hortelano de Lope de Vega, feta per Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw, en la qual Jacinto Guerrero s’ha encarregat de posar-hi la música, i en aquest cas la Joventut Lírica de Barcelona seran els cors i l’orquestra simfònica titular. L’entrada té un cost de 23 euros i 21 amb els descomptes habituals del Foment. TANIT PALAY/DDM