diumenge, 11 de setembre del 2011

Relk captiva al Teatre Principal en la presentació del seu nou treball



"Relk és un grup català de neofolk amb lletres poètiques que combina instruments orgànics amb un toc suau d'electrònica a la recerca de la Bellesa". Així es defineix aquesta formació d'Arenys de Munt i així ho van demostrar el passat 10 de setembre al Teatre Principal d'Arenys de Mar.

Relk va presentar el seu darrer treball, Gran esperança del propi no-res (Relkcat, 2011) en un treatre gairebé ple i que tenia moltes ganes d'escoltar les noves cançons del grup maresmenc.

La gran veu de Maira Comalat va captivar a tot al públic present des de l'inici del concert. Acompanyada no només dels músics que formen part del grup i que donen sonoritat als instruments de violoncel, bateria i teclats, Relk va comptar també amb col·laboracions claus a les guitarres, clarinet, instruments turcs i, fins i tot, coristes tocant flautes turques i flautes de bec. Un conjunt que, en definitiva, va fer de les lletres de Joan Bilbeny cançons amb ànima.

El concert, que va durar hora i quart aproximadament, es va dividir en dues parts. Una primera on vam poder gaudir de cinc poemes/cançons com La Nit i una segona part que van voler iniciar amb la lectura de l'Acte de sobirania escrit per Lluís Maria Xirinacs i Damians i que tot seguit va donar pas a la cançó El primer bosc, escrita expressament per a ell.

Relk no només va cuidar al detall la sonoritat de cada cançó sinó que van fer de l'escenografia un complement més del grup. Amb canvis de vestuari inclosos, la formació va tenir molt en compte l'adaptació de les seves cançons als moviments i escenografia presentada dalt l'escenari. De manera que tot va acabar formant un conjunt perfecte: poemes musicalitzats amb tendresa i representats per la seva vocalista de la millor manera possible.

Gran esperança del propi no-res, un treball que ha estat autoeditat en format de CD i LP i que ha pogut ésser finançat gràcies a la plataforma Verkami, ha resultat ser un procés de viatge a l'interior de cada persona per trobar-te amb sentiments com la frustració o el dolor. En paraules de Jordi Bilbeny, aquest darrer treball és "un intent de reflexió sobre la frustració, l'abatiment, el desencís profund, la desesperació, el dolor paralitzant.." I així ho van plasmar al Teatre Principal d'Arenys de Mar. Relk ens va ajudar a viatjar al més interior de tots nosaltres i a reflexionar-hi. Un bon tret de sortida pel que sembla que serà un gran any per aquesta formació. ISABEL GONZÁLEZ