diumenge, 24 de juliol del 2011

Obrint Pas dóna el tret de sortida al cap de setmana més musical de Les Santes

“Seguirem, encara amb el mateix coratge, encara amb la mateixa il•lusió”. Els valencians Obrint Pas [web] van trepitjar ahir l’escenari del Clap de Mataró [web], la primera ciutat del Principat on van actuar a mitjans noranta i van començar a deixar mostres que el fenomen anava per llarg. Enèrgics i combatius com sempre, destil•lant compromís amb el país en cada frase, la formació liderada per Xavi Sarrià (guitarres i veus) va repassar els temes del seu nou disc ‘Coratge’, treball amb el que tornaven als escenaris catalans després d’un temps d’enretirada.

Molt ha plogut d’ençà que Obrint Pas va trepitjar per primera vegada Mataró, però la seva proposta segueix convencent a un públic entregat i assedegat de ballar i cantar sense parar. Amb ‘Coratge’ els integrants del grup valencià (nou en total) han intentat no perdre les arrels, barrejant música d’arrel tradicional –amb el característic so de la dolçaina magistralment conduïda per Miquel Gironès- amb ritmes més actuals com l’ska i el reggae. I la sensació d’anit és que han acabat posant la cirereta del pastís d’uns Obrint Pas bregats en multitud d’escenaris catalans durant anys.

El concert va començar fent un repàs de les noves cançons, arribant a l’apoteosi amb Seguirem, cançó dedicada a Mavi Dolç, tieta eterna dels Obrint Pas, professora de la UAB i activista cultural valenciana, que va morir fa dos anys d’una malaltia sobtada. Que el nou treball funciona ho demostra que la Sala Clap se sabia de principi a la fi les noves lletres, especialment de La vida sense tu i Preludi. Amb la tranquil·la Al País de l’Olivera –probablement la cançó més sorprenent de Coratge-, el concert va anar virant cap als temes més singulars dels seus anteriors treballs, de La Flama a Benvinguts al Paradís.

Amb tot, gairebé dues hores de concert en què no van faltar les referències als episodis de corrupció al País Valencià, als moviments socials i, sobretot, a la llibertat nacional del país. Amb Coratge Obrint Pas van demostrar anit a Mataró que complementen a la perfecció una fórmula que ja funcionava i que segueix atraient a joves i grans, ansiosos per moure’s sense parar i de ser conscients que el país també es construeix amb la música.

Obrint Pas es va acomiadar de la capital del Maresme amb una versió d’El Bequetero, pas-doble arxiconegut per a valencians i mataronins, que va donar el tret de sortida a la setmana més esperada per Mataró. TONI RODON