dimarts, 12 de juliol del 2011

Els xiringuitos del Maresme consoliden una escena electrònica pròpia





En els darrers anys gràcies a la programació feta per part de les guinguetes, conegudes popularment com a xiringuitos, s’ha anat creat una petita escena electrònica a la costa del Maresme. Gràcies a xiringuitos com Lasal d’Arenys de Mar [web] o El Pebre de Premià de Mar [Facebook] cada estiu s'està consolidant un escenari que vincula mar, beats musicals i atractiu cultural. A Diaridelamusica.com aquesta setmana hem volgut parlar amb Jordí Ribé de Lasal, que ens ha ofert una visió des del punt de vista d'un programador d’aquest tipus de sessions, i amb Israel Parra, que parteix de la visió de promotor musical i de dj a xiringuitos de diferentes poblacions maresmenques.

Una mostra d'aquesta activitat musical la tindrem aquest divendres dia 15 amb una sessió de An Der Beat al Lasal d'Arenys, a la platja del Cavaió, a partir de les 11 de la nit. Aquest és el projecte de David Nicolau que va començar vora el 1996. L'artista va actuar al Sónar el 1995 i va vendre més de deu mil còpies del seu debut, Recicla-ho (1997). Ha publicat desenes de treballs, en tots els formats imaginables, alguns amb èxits notables. En les seves últimes sessions el funk electrònic i el cosmic disco són ingredients principals. L'assistència a l'acte és gratuïta.

I seguint l'agenda musical del cap de setmana, d'Arenys en n'anem a Premià de Dalt, que encara el segon concert de la setzena edició del Festival Jazz en la Nit [web], de nou als jardins de Can Figueras, divendres dia 15 a les 10 de la nit: Joan Chamorro Quartet i Andrea Motis. El reconegut multiinstrumentista presenta la jove cantant, de només quinze anys, en un nou treball discogràfic ple de matisos on es poden trobar noms destacats del panorama jazzístic del país com Ignasi Terraza, David Mengual o Esteve Pi. L'entrada té un cost de 10 euros i 7 en venda anticipada.

I saltem ara de Premià de Dalt cap a Alella, on l'endemà dissabte també a les 10 de la nit hi ha cita amb el Festival d’Estiu d’Alella [web] i concretament amb l’òpera L’Elisir d’amore, escrita per Gaetano Donizetti amb llibret de Felice Romani. Explica les desventures amoroses de Nemorino, un pagès pobre i tímid perdudament enamorat d’Adina, una jove rica i capriciosa, el qual cerca l’ajuda del xarlatà Dulcarama i la d’un elixir d’amor sospitosament semblant al vi Bordeus. L’entrada té un preu excepcional de 5 euros i l'acte es fa al Jardí de les estàtues de Cal Marquès d’Alella.

Tanquem l'agenda del cap de setmana amb una cita per aquest diumenge, a les 9 del vespre, inclosa en el festival Poesia i + de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac [web], amb les Músiques de l’holocaust del Brossa Quartet. Aquesta és una acció musical, text i música, concebuda a partir del material que diverses personalitats del món de la cultura vinculades al règim nazi van enregistrar, com per exemple les cançons populars cantades per les víctimes de l’holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques klezmer, zíngara i mediterrània, el Brossa Quartet fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica. L’entrada té un preu de 9 euros. TANIT PALAY/DDM