dimecres, 1 de juny del 2011

AppleDog ensenya la vessant més íntima a l'Auditori de Granollers





Cap de setmana molt carregat especialment al divendres en l'àmbit del Diaridelamusica.com, tan al Vallès Oriental com al Maresme. Nosaltres obrim l'agenda musical d'aquests dies parlant d'AppleDog, una formació que va néixer a finals de 2005 a Granollers com un projecte d’estudi, llençant la primera maqueta gratuïtament. Tres discos després, el grup vallesà va llençar el 2010 el seu últim EP, titulat os, una suite intimista amb cinc noves cançons gravades en rigurós format acústic i amb una forta presència de quartet de corda. Precisament avui divendres dia 3 arriben a l’Auditori de Granollers [web], en un concert que costa 12 euros. A Diaridelamusica.com hem parlat amb en Xavier Bonfill, la veu d’AppleDog i conèixer millor com serà aquesta presentació formal de la banda a casa seva.

I seguim parlant de divendres dia 3 perquè a partir de les onze de la nit tenim nova sessió del Cicle.cat -patrocinat per Caixa Laietana- a la sala Privat [web] amb Mazoni [web], el projecte musical del empordanès Jaume Pla. El projecte musical de Jaume Pla, al qual anomena Mazoni, li ha permès trobar la seva veu personal i també el reconeixement tant del públic com de la crítica, concretament amb la publicació del seu darrer disc anomenat Eufòria 5-Esperança 0, rebut amb gran acceptació. Però el concert comptarà també amb l'actuació de Inspira [MySpace], que el 2010 va presentar el seu segon disc Escaparistes, un àlbum fresc i directe amb molta més llum i optimisme que a l’anterior, tot des d’una òptica molt personal. L’entrada al concert de Privat costa 12 euros -9 en venda anticipada i 8 per a clients de Caixa Laietana-.

A pocs metres de Privat, a la sala Clap, divendres i dissabte té lloc la segona edició del FESTIBAD XARXA, un certamen produït per m1tv [web] i organitzat per Bad Music [web], l’espai de música independent de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya i la col·laboració de COMRàdio, lamalla.cat i la Casa de la Música de Mataró. En el primer dia de concerts divendres 3 de juny dedicat al Rock, actuaran Lagartija Nick, Elastic Band i Litoral. El segon dia de concerts el dissabte 4 de juny està reservat al blues&rock amb les actuacions dels grupsi Chino & The Big Bet, Sol Lagarto i Boothy Hunters. Podeu consultar el dossier de premsa amb informació dels grups participants en el festival, així com imatges d’alguns d’ells aquí.

Encara una altra cita per aquest divendres dia 3 és, a l'Ateneu d'Arenys de Mar [web] dins el Fem Ateneu, el concert de Nacho Umbert [MySpace], que començarà a 2/4 de 12 de la nit. Cantant i compositor dels desapareguts Paperhouse, el barceloní Nacho Umbert torna a l’escena musical per la porta gran. Després de gairebé quinze anys de silenci, el seu debut en solitari “Ay…”. Pop de càmera, íntim i acústic, veu en primer pla i uns textos semi-recitats que recreen les batalletes de dos jubilats, el malson burtonià d’un nen insomne i els neguitosos prolegòmens d’una funció teatral de barri. L’entrada té un cost excepcional de 3 euros.

Cinquè i darrer apunt de programació musical per a divendres, ara parlant de música clàssica i concretament l'òpera El Barbero de Sevilla, al Foment Mataroní [web amb la temporada del cicle de sarsuela]. El Barbiere que ens presenta novament l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell té el mèrit poc freqüent d'haver sobreviscut durant dos segles malgrat els notables canvis estètics pels quals ha passat el món de l'òpera. El concert comença a les 9 del vespre i l'entrada té un cost 50 euros a platea i 40 a l'amfiteatre.

Passem a dissabte i comencem parlant de la sala Buks de Granollers, que oferirà la presentació de Simple y natural, el nou LP de Roe Delgado [web], el qual vindrà acompanyat de Wild Style, la banda que s’encarrega de posar el so en directe en els seus concerts. Basat en ritmes reggae, sempre amb lletres de protesta i amb missatges directes, en aquest disc Roe Delgado mostra més maduresa en les seves lletres, amb una visió de millorar el món. L’entrada al concert té un cost de 5 euros.

I finalment anem a diumenge i tornem a la comarca del Maresme, amb una cita al Teatre Principal d’Arenys de Mar [web] amb la banda que s’ha saltat amb és gràcia i originalitat totes les normes a l’ús sobre la manera de recuperar la música popular catalana: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries [Facebook]. Cultivadors moderns de la jota, han volgut crear un espectacle sobre el vers cantat. "Voldria tindre el talent" és la frase que encapçalava alguns versos del recordat cantador Pepe García Canalero i que dóna el títol a l’espectacle en homenatge als vells cantadors i també a les moltes pàgines de poesia efímera escrites al sud de Catalunya. El preu de l’entrada és de 7 euros. TANIT PALAY/DDM