divendres, 31 de desembre del 2010

El Diaridelamusica.com acomiada l'any amb els millors directes


AMAIA MONTERO


NÉVOA


FELIU VENTURA



BREAKDOWN COLLAPSE



QUIMI PORTET



SHERPAH

S'acaba l'any i d'aquesta manera, amb tota la força dels directes que hem vist durant l'any a casa nostra, volem acomiadar l'any des del Diaridelamusica.com. Amaia Montero a Privat en un concert multitudinari el 29 de gener, Névoa al juliol als jardins de Can Figueras de Premià de Dalt, Feliu Ventura al Teatre-Auditori de Granollers el passat octubre, Breakdown Collapse el 9 de gener al Clap de Mataró, Quimi Portet a la Sala Buk's el 30 d'octubre i la formació Sherpah al Clap el 9 d'octubre: són sis maneres de veure la qualitat de la música que ha sonat enguany entre nosaltres. En el palmarès, per cert, l'entrevista més visitada del 2010 és la que el mes de febrer fèiem al grup revelació del pop català a casa nostra, Els Amics de les Arts, que ha tingut de moment 2.395 consums [aquí]. D'altra banda, precisament el vídeo del concert de Hyde Abbey, Breakdown Collapse -a qui citàvem línies enrere- i Silent celebrat a la Sala Clap el 9 de gener d'enguany [aquí], amb 1.102 visites, és la crònica més vista al nostre canal Youtube. DDM


I els millors videoclips locals de l'any






I finalment us oferim un recull de tres clips de bandes locals: El primer correspon a la cantant mataronina Txell Sust, que aquest diumenge dia 2 actua al Teatre Monumental de la mà de la Big Band Jazz Maresme, en el que és el concert habitual de Nadal d'aquesta formació massiva sorgida de la Casa de la Música Popular. El segon videoclip correspon a El Tramvia Blanc, una petita orquestra que va néixer a la Festa Major de Granollers l’any 1986. Aquesta orquestra formada per sis músics han portat una original proposta d’animació per tota Catalunya, ja que entre els seus espectacles combinen música, danses i sobretot la participació del públic, apostant per un folk infantil amb cançons divertides, com és el cas de Fent l’animal, del seu segon CD. I el tercer, de nou, correspon al mataroní Manuel Dopico, que s’ha dedicat a promocionar aquest any Ahora el seu segon disc en solitari, que el consolida com una de les propostes rockeres més series del país. DDM

dijous, 30 de desembre del 2010

La música sona per sobre la crisi*

Si mirem enrera durant aquest any 2010, veurem alguna mala notícia pel que fa a la música de casa nostra: tancament de sales com la Rubik de Vilassar de Mar a les portes de l’estiu, el primer any sense el Cruïlla de Cultures, el gran festival musical del Maresme, o el comiat dels Slow Reno, una de les bandes amb més projecció en el rock independent fet a casa nostra.

Si mirem al present d’aquest any 2010, però, hi ha realitats amb èxit. Recentment acabats, dos cicles de primera línia a banda i banda de Parpers: el CantsiAutors de Granollers i el Dautor de Mataró. També cal celebrar la continuïtat d’una potentíssima oferta musical en sales referents com el Clap o Privat de Mataró o per part d'institucions com Caixa Laietana -cada cop amb més marxa-, però també en auditoris amb més o menys suport municipal, com Can Palots a Canovelles, el Teatre Principal a Arenys de Mar o el Teatre Auditori de Granollers. I un estiu amb excel•lent oferta musical a prop del mar, amb Cicles com el Petitsons de Caldes d’Estrac o el Re-Percussió de Canet de Mar, i tot recolzat pels omnipresents xiringuitos musicals de Lasal a Mataró i Arenys.

Si mirem al futur d’aquest proper 2011 s’endevinen vibracions esperançadores. Esperançadores pel fet que continuen apareixent noves bandes que demostren que el talent a casa nostra és immens: els Katalepsya (guanyadors de la Beca Joves Músics d’Alella 2010), els Breakdown Collapse o els imparables argentonins Ebri Knight que saturen de concerts arreu del país. O la consolidació de propostes en l’àmbit del cantautor com la granollerina Ivette Nadal o l’arenyenc Dídac Rocher. O els esperats nous discs de grups que es consoliden, com els premianencs Dealan o els vallesans Johnny Shepherd & The Hurricanes.

La música, malgrat tot, sona per sobre la crisi. Desatesa per ajuntaments en reajustaments econòmics, escoltada gratuïtament per una audiència que continua en general sense valorar suficientment el preu de l’art en viu, menyspreada per la majoria com una de les millors eines de generar diàleg entre persones i cultures... hem d’aconseguir que des de la base de l’escena (l’escena musical del territori, la que va des de Canovelles fins a Masnou, passant per Arenys de Mar o La Roca del Vallès) es demostri que la música uneix moltíssim. Que genera riquesa intelectual però també econòmica. Que hi ha una indústria pròpia, amb ràdios, portals web, estudis de gravació, sales, dissenyadors, managements, escoles de música… que s’entrellacen, potser sense voler-ho, però que en definitiva generen escena.

Cada cop tinc més clar que els projectes de suma, de cooperació, d’addenda de voluntats, són els que millor suportaran aquesta crisi. Com el projecte del Diaridelamusica.com, que posa en una sola direcció mitjans de comunicació, sales i promotors musicals, institucions públiques i músics per tal que l’escena musical de casa nostra tingui un punt de difusió i trobada com es mereix. Aquest gener celebrarem els cent primers programes de televisió, primer a Maresme Digital TV i actualment a M1TV i des de l'octubre també a Vallès Oriental Televisió, VOTV. Una autèntica bona notícia. No ho hauríem aconseguit sense tants socis que ens han ajudat a tirar-ho endavant. Estem demostrant que des de la base, conjuntament, podem fer projectes sòlids, rigorosos i de llarga durada.

La música, malgrat tot, sona per sobre la crisi. El ddM, malgrat tot, no deixarà d’apostar-hi. Perquè ens l’estimem. Perquè sense voler-ho, ja formem part de la moguda. Aquest 2011, més música i més comunicació passi el que passi. És el nostre compromís.

* Eloi Aymerich és director del Diaridelamusica.com.

divendres, 24 de desembre del 2010

Inici d'any sublim amb Txell Sust i la Big Band Jazz Maresme al Monumental de Mataró



La cantant mataronina Txell Sust, que des dels seus inicis s'ha mogut amb comoditat en les files del pop, el jazz i el funk, després de col•laborar amb una llarga llista d'artistes i projectes, entre els que destacar Alejandro Sanz, al 2002 edità el seu primer disc en solitari, i ara, després de recórrer mig món, ens presenta el seu darrer treball, Ciudadana Universal, un disc de pop en castellà. Aquest proper 2 de gener a les set de la tarda, al Teatre Monumental de Mataró, Txell Sust ensenyarà les seves millors cançons de la mà de la Big Band Jazz Maresme en un concert que es preveu espectactular. De fet es tracta de la tradicional actuació de Nadal que ofereix aquesta formació instrumental massiva sorgida a redós de la Casa de la Música Popular de Mataró per aquestes dades en un recinte del centre de la capital del Maresme. Amb quatre anys de vida, la Big Band maresmenca s’ha convertit en un dels referents del jazz a Catalunya actuant en alguns dels millors festivals i locals de jazz del país. L'entrada al concert costa 11 euros pels clients de Caixa Laietana i 14 pels que no ho són. Es poden adquirir a Serveientrades.cat clicant aquí així com a les oficines de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) al carrer de Sant Josep de Mataró o a les pròpies taquilles del Monumental una hora abans de l'inici de l'espectacle.

Abans d'arribar a Cap d'Any, però, un parell de concert més clàssics dins el cicle nadalenc a la ciutat. Cada nit de Nadal, la sala Privat de Mataró (C/Carrasco i Formiguera, 32) convida l'històric cantautor Pau Riba perquè interpreti el seu espectacle Jisás de Natzerit a partir de 2/4 de 12 de la nit. Una barreja de teatre, concert, tradició, irreverència, talent, bogeria, nadales i moltes coses més on Riba és acompanyat de la formació coral The Mortimers. I d'altra banda, el dia de Sant Esteve, els Partidaris de la Paraula repeteixen actuació a partir de les vuit del vespre a l'escenari de la sala Clap (C/Serra i Moret, 6). El preu de l'entrada és de 6 euros anticipada i vuit si es compra a taquilla. DDM

diumenge, 19 de desembre del 2010

Katalepsya: de Masnou i amb el heavy a les venes



Katalepsya és una banda de metal que iniciar els seus projectes al 2006, després d'alguns canvis es va definir la formació actual de quatre components: Ivan Martinez (guitarra), Jonathan Puig (bateria), Jonathan Vidal (baixista) i el vocalista Joan Enric Cortés “Jeby”. La banda masnovina va participar en la sisena edició de les Beques per a Joves Músics 2010, en la qual van ser guanyadors de la beca per a la producció artística, és a dir, un ajut per a la realització d'un disc per promocionar-se en l'escena musical. A diaridelamusica.com hem parlat amb el grup Katalepsya i ens han explicat les sensacions després de rebre aquesta beca i oportunitat. DDM

dimarts, 14 de desembre del 2010

Pràcticament esgotades les entrades pel concert de Nadal a Santa Maria de Mataró

L'època nadalenca, més si fa autèntic fred com aquest any, és propícia per a les activitats musicals, que tenen molt bona acollida entre el públic. Prova d'això n'és que les entrades posades a la venta pel concert que el Cor i l'Orquestra Simfònica del Conservatori del Liceu sota la batuta del mestre Manuel Valdivieso oferirà dissabte a la nit a la Basílica de Santa Maria estan pràcticament esgotades, segons ha confirmat Joan Herrero, cap de màrqueting de Caixa Laietana, l'entitat que organitza tradicionalment aquest esdeveniment, a l'edició radiofònica del Diaridelamusica.com que s'emet cada dijous a Mataró Ràdio. En aquests moments n'hi ha venudes el 90 per cent i això que l'aforament de la Basílica és d'unes 900 persones.



De la mateixa forma que l'any passat, el Concert de Nadal tindrà caràcter solidari i tota la recaptació serà destinada íntegrament a les finalitats socials de Càritas i la Fundació Sant Joaquim. L'aportació que es demana és de deu euros.

No és l'única activitat nadalenca programada a la comarca per aquest cap de setmana: diumenge dia 19, al Teatre Principal (C/de l’Església, 45) d'Arenys de Mar, s'hi podrà veure un espectacle coproduït per Ràdio Arenys i el propi teatre i en el qual actuarà Raquel Xiberta & Nadal grup. El concert començarà a les set de la tarda i costa 5 euros. També diumenge però en aquest cas a 2/4 de 6 de la tarda tindrà lloc a Aiguafreda un concert de nadal protagonitzat per l’Orfeó Vinarossenc i organitzat per els Amics de la Sardana la Vall del Congost. Serà a l’Església Parroquial situada a la cruïlla del Carrer Mossèn Cinto Verdaguer i la Carretera de Ribes i l’entrada és gratuïta.

Òbviament, però, hi ha vida a banda del Nadal. Aquesta setmana, l'agenda musical habitual comença amb un concert de La Iaia en format acústic al cafè cultural El Dau (C/d'en Pujol, 26) de Mataró. La iaia és el projecte orgànic, canviant i dinàmic d’Ernest Crusats, que intenta plasmar aquelles idees i sentiments quotidians amb un segell propi i personal, projecte amb el que el vigatà va guanyar el concurs VicSona’09 que li ha permès enregistrar la seva primera maqueta El meu vaixell. Un altre cita, demà divendres, és el concert espectacle Veus de Llatinoamèrica a càrrec de Lucho Roa, cantant popular xilè, autor, compositor i músic. El concert serà a les 8 de la tarda a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia (C/Hort de la Rectoria, s/n) d’Alella i l'entrada és gratuïta. Dissabte, els protagonistes de la nit granollerina, a la Sala Buk's (C/Montseny, 15) seran els membres de la banda rockera De cara a la pared, que presenten el disc A veces los dioses nos regalan cinco minutos”. El concert comença a les onze de la nit i costa 5 euros. La mateixa nit, la cantant de Súria Beth ensenyarà les cançons del seu tercer àlbum Segueix-me el fil, el primer en català, a la sala Clap de Mataró (C/Serra i Moret, 6) a partir també de les onze de la nit i a 10 euros l'entrada.

divendres, 10 de desembre del 2010

Joshua Nelson Singers i Gospelsons invoquen la màgia del gospel al Teatre Monumental



El passat dijous vam viure un concert intens i molt optimista a càrrec de Joshua Nelson Singers i Gospelsons. Les dues formacions van visitar el Teatre Monumental de Mataró en motiu de la única cita de la dotzena edició Els Grans del Gospel a la capital del Maresme. Tant els mataronins com els de Nova Jersey van deixar una molt bona impressió entre un públic que omplia la sala per complet.

Gospelsons va començar el concert amb un cor multitudinari, acompanyats per un piano, un baix i una bateria i liderats per una directora molt expressiva. Els Gospelsons van presentar un concert que gairebé no va donar temps per descansar i en el que van destacar el cor i les veus solistes per igual, ja que van estar totes a un molt bon nivell.

Després va ser el torn de Joshua Nelson Singers, una banda de gospel de Nova Jersey. Liderats pel mateix Joshua Nelson al piano i amb només tres coristes al seu costat, van fer aixecar de la cadira als assistents en més d’una ocasió amb un poder d’interacció amb el públic molt convincent. Nelson va estar eufòric i va posar-hi tota l’energia amb un nervi incomparable.

Ja fa temps que va batejar la seva música com a Kosher Gospel, paraula que significa “pur” en hebreu ja que ell és jueu. I la veritat és que el resultat és un piano embogit a un ritme frenètic juntament amb la increïble veu d’aquest cantant que va sorprendre tant pel seu bon humor com pel seu innegable talent musical.

Dijous vam tenir la oportunitat de veure un concert amb un grup de casa i un altre de ben lluny amb un resultat molt bo. Les dues formacions van mostrar una gran sintonia amb el públic i és que el gospel precisament convida a participar a gent de tot arreu i en aquest cas l’experiment va sortir a la perfecció. ALBERT CLOPÉS/JOAN GONZÀLEZ

dijous, 9 de desembre del 2010

D'callaos busquen allà on s'acaba el mar al Clap de Mataró




El grup terrasenc de new flamenc D’callaos [web] presenta el seu tercer disc El borde donde se termina el mar, entre les cançons d’aquest darrer disc hi podem trobar rumba, rock andalús, buleria o flamenc però tot amb un toc més rocker. D’callaos és un grup que aposta des dels seus incis per facilitar el seu cedé a través de la xarxa, des d’una simple descarga. Per viure el directe de D’callaos us recordem que faran parada a la Sala Clap de Mataró (C/Serra i Moret, 6) [web] el pròxim dissabte dia 11. A Diaridelamusica.com hem parlat amb Daniel G. Felices i Maribel Martín, membres de la formació terrasenca. El preu de l’entrada és de 12 euros a taquilla i 10 euros en venda anticipada.

Els D’callaos, però, no són ni molt menys els únics protagonistes del cap de setmana musical. 24 hores abans, a les onze de la nit de divendres i al mateix emplaçament, podrem gaudir d'un concert no doble sinó triple on Ix! [MySpace], Filippo Landini [MySpace] i Miquel Abras [web] compartiran escenari. El grup nascut a Cadaqués està fent rodatge amb el seu segon disc L'Ingenu és lliure mentre que Farem Revolucions és també el segon disc dels canetencs Filippo Landini. Per últim, Miquel Abras arribarà amb el seu tercer treball Temps de zel. El concert val tan sols 5 euros a taquilla i 4 euros en venda anticipada.

Parlem ara novament de dissabte i anem fins a Vilassar de Dalt, en aquest cas al teatre La Massa (Plaça de Teatre, 3). A les 10 del vespre hi haurà concert del jove pianista de Jazz Frank Harrison, acompanyat del poeta britànic Richard Douglas Pennant i membres de la secció de poesia de La Massa. El preu de l’entrada és de 6 euros i 5 euros en venda anticipada. També dissabte, a 2/4 de 9 del vespre, concert al Foment Mataroní (C/Nou, 11) en motiu del V Cicle de Concerts de Cambra i Joves Intèrprets, on Josep García serà al piano solista. I finalment, també dissabte, a les sis de la tarda, i en aquest cas al Teatre Auditori de Canovelles (C/Barcelona, 8-10), concert dels grups corals de la localitat: la Coral Rosa de Bardissa, la Coral de les Escoles de Canovelles, el Coro del Hogar Extremeño, l’Església Baptista de Canovelles, el Coro Rociero de la Casa de Andalucía i la Coral del Casal de la Gent Gran. L’entrada serà gratuïta. E.A./J.S.

dilluns, 6 de desembre del 2010

...i un nou regal de Caixa Laietana: el 9 de desembre, Joshua Nelson Singers i Gospel Sons

Imatge d'un concert de novaiorquès Joshua Nelson, que actuarà també al Teatre Monumental de Mataró.

Aquest dijous dia 9, a les 9 del vespre, Caixa Laietana prepara un nou regal per a la ciutat, l'actuació de Joshua Nelson i els Gospel Sons al Teatre Monumental de Mataró. El novaiorquès Joshua Nelson està considerat una dels grans icones del gospel i ha col·laborat amb artistes com Billy Presto i Aretha Franklin. El concert s'inclou dins el cicle 12è Grans del Gospel: Festival de Gospel de Catalunya i aquest és l'únic concert que es farà a la capital del Maresme. El preu per a clients de Caixa Laietana és de 12 euros i el de no clients és de 17. De totes maneres, si no poguéssiu assistir al concert de Mataró, podeu anar l'endemà divendres al Teatre Auditori de Granollers, on actua de nou Joshua Nelson Singers. En aquest cas el concert és també a les nou del vespre però el preu per a clients és de 14 euros i el de no clients 18 euros. DDM

Clica aquí per comprar entrades del concert de Mataró i aquí per comprar les del concert de Granollers.

dissabte, 4 de desembre del 2010

Amansalva recupera el folk més tradicional a Arenys de Mar



La jove banda de folk Amansalva va visitar el passat dissabte al Teatre Principal d’Arenys de Mar en motiu de la gira de concerts Circuit Folc per presentar els temes del seu primer disc M’han dit que diuen. Els guanyadors del segon concurs Sons de la Mediterrània van oferir un espectacle plàcid i sense estridències, que va repassar cançons de gairebé tots els racons dels Països Catalans.

Amansalva és una formació que va néixer tot just fa un any i mig per la passió de quatre amics per la música popular catalana. L’origen dels seus components és ben variat, desde Catalunya passant per Mallorca i el País Valencià. Això els ha permès poder anar recollint cançons tradicionals d’aquí i d’allà. De totes maneres, Amansalva recull totes aquestes composicions i les reelabora per donar-li’s un toc més actual. Fins i tot les lletres són a vegades objecte de canvi.

En el concert de dissabte, vam poder veure una formació molt serena i amb un so molt calculat. En primer terme vam poder escoltar la flauta travessera i la peculiar veu de Victòria Riutord, harmonitzada per un violoncel, una guitarra espanyola i un tímid apartat de percussió. Aprofitant el seu viatge pel territori de parla catalana, Amansalva va tocar fandangos menorquins, cançons de bressol, poemes en clau de bolero i tot un seguit de temes que ens transporten a temps passats.

És precisament aquesta funció de recuperació de la memòria un dels signes d’identitat d’aquesta joveníssima banda. Barreja el que és antic amb el que és nou, però amb un equilibri força estable. Tal com ells mateixos diuen, Amansalva ha estat una sorpresa. Tant per la trajectòria ascendent que ha seguit des de l’inici del seu curt camí amb la victòria en el Sons de la Mediterrània i la publicació del seu primer disc com per l’acollida que ha tingut la seva proposta entre la gent. ALBERT CLOPÉS/JOAN GONZÀLEZ

dimecres, 1 de desembre del 2010

Jaume Arnella recupera tota la música tradicional al Principal d'Arenys de Mar



Jaume Arnella [web] el cantant i folklorista nascut a Barcelona és un dels artistes populars més reconeguts al territori català. El romancer Jaume Arnella arriba a la comarca del Maresme en motiu del Circuit Folk 2010 de Catalunya [web], concert en el que ens deleitarà amb la seva passió per la música popular catalana compartint escenari amb l’acordionista Carles Belda. Belda, amb el seu acordió, i un mestre de la cançó com Jaume Arnella oferiran tot tipus de música tradicional. A Diaridelamusica.com hem tingut l’honor de conversar amb Jaume Arnella al que podrem veure en directe al Teatre Principal d’Arenys de Mar (C/de l'Església, 45) [web] el proper dissabte dia 3 a les 10 del vespre. El preu de l'entrada és de 7 euros. El concert d'Arnella i Belda s'inclou en la cinquena edició del del Circuit Folk de Catalunya, una programació de música tradicional del nostre país. Una altre cita en el marc d'aquesta programació és l'actuació del grup Amansalva [MySpace] el mateix dissabte al Teatre Principal d'Arenys però a les 7 de la tarda: guanyadors del II Concurs Sons de la Mediterrània, presentaran el seu primer disc M'han dit que diuen, acabat de sortir del forn amb 10 temes. El preu de l’entrada és de 7 euros.

El cap de setmana musicalment parlant però, comença molt abans, dijous dia 2 a les 11 de la nit a la sala Clap (Serra i Moret, 6) de Mataró [web], amb la frescor del rock de El Vicio del Duende. Aquesta banda saragossana que sorgí a finals del 2005 amb bones lletres que enganxen i sobretot amb ganes de superar-se dia a dia han publicat aquest any el seu darrer treball Humo, on es demostra la maduresa obtinguda després d’aquest quatre anys de concerts. El preu de l’entrada és de 7 euros i 5 euros anticipada. També amb el rock com a base però endinsant-se tan en l'àmbit de la rumba com del pop, l'endemà divendres dia 3, a la Sala Buks (C/Montseny, 15) de Granollers i a les 11 de la nit, actua La madre del Topo [web]. Aquest grup comença el seu projecte musical a finals del 2007 quan Javier Gómez Saéz, cantant, compositor i productor comença a treballar en el projecte, amb el primer single Mariposas del disc comencen a sonar amb força a tot el país, actualment es troben presentant el seu nou àlbum Alma de Barrabás. de Granollers. El preu de l'entrada és de 10 euros a taquilla i 8 euros anticipada.

Una alternativa per aquest divendres és el concert doble on actuaran dues bandes de la comarca del Maresme que comparteixen la passió per la música contundent, Refugio [MySpace] i Tr3s Minutos [MySpace], en motiu del Cicle Col•lectiu de Músics del Maresme. Actuen també a partir de les onze de la nit a la sala Clap de Mataró. L’entrada és a un preu únic de 5 euros. I per acabar amb les cites musicals d’aquest cap de setmana Hotel Cochambre [web] arriba a la comarca del Vallès Oriental on ens interpretaran alguns temes dels inquilins més famosos que un dia s’allotjaren en el seu hotel, versionant els temes d’ahir i avui. Per viure en directe un concert on la música i l’humor s’uneixen a parts iguals, Hotel Cochambre arriba aquest dissabte 4 de Desembre a la Sala Buks a partir de les onze de la nit. El preu de l’entrada és de 10 euros i 8 en venda anticipada. E.A./J.S.