dimecres, 31 de març del 2010

Els mataronins Leds passegen 'Després de tot' per Barcelona



Leds [MySpace] és una banda mataronina de pop rock nascuda de la mà de tres músics mataronins provinents d’altres bandes de la comarca com Inèdits i Ebri Knight. El juliol del 2009 va veure la llum el seu primer disc, Després de tot, que han editat amb la discogràfica Picap i que el proper 24 d'abril es podrà sentir a la sala Apolo de Barcelona després d'haver actuat a L'Ovella Negra de la capital catalana. A Diaridelamusica.com hem parlat amb un dels seus components, Joan Lorente, per saber com estan vivint l’experiència d’un primer disc. Lorente ens explica també com elements tan diferents com Coldplay, Bon Jovi, Queen com Sau configuren la música base de la qual parteixen els Leds per crear la seva pròpia sonoritat i com l'elecció de la llengua catalana per expressar-se en les seves cançons és fruit de la pròpia realitat del grup.

Últims compassos de les Músiques Tranquil·les amb Anímic i Nit del Col·lectiu de Músics a la Rubik de Vilassar
Aquest dijous dia 1 la formació Anímic actuen a la sala petita del Clap de Mataró, conjuntament amb El Gos Binari, dins el cicle Músiques Tranquil·les promogut per la Casa de la Música Popular. Els membres d’aquesta banda afirmen viure plegats en una casa a Collbató i en una atmosfera on hi conviuen influències els llibres d’Enid Blyton, The Goonies i Jules Verne que han atorgat a les seves peces els paisatges musicals fantàstics que li són propis. D'altra banda, divendres dia 2 la Sala Rubik de Vilassar de Mar presenta una nova edició de la Nit del Col·lectiu de Músics del Maresme, una iniciativa que pretén atorgar un espai per a posar a prova el seu directe als músics de la comarca que comencem o bé ja experimentats. Aquest divendres serà el torn de Sociedad Limitada i Kasiér Ortiz. El segon és un MC mataroní amb un reconeixement considerable dins l’escena barcelonina de hip-hop i que sempre ha optat per difondre la seva música a través de la xarxa.

dissabte, 27 de març del 2010

El Cafè Jazz de Calella s'acomiada a La Gàbia amb un quartet molt correcte



Aquest divendres tenia lloc la última cita amb l’11è Cafè Jazz de Calella, que s'ha dut a terme entre el 5 de febrer i el 26 de març d’aquest 2010. El cicle de concerts s’ha programat en diferents ubicacions del poble i divendres era el torn de provar la experiència al restaurant La Gàbia del passeig marítim. Els protagonistes, un quartet de jazz molt correcte format per Ramon Ángel Rey a la bateria, Andreu Zaragoza a la guitarra, Rai Ferrer al contrabaix i Gabriel Amargant al saxo.

Aquesta iniciativa, que ja va per la seva onzena edició, està recolzada per l’Ajuntament de Calella i ha comptat amb la col·laboració de la sala Mozart i El Pla dels Encants com a ubicacions d’aquesta mostra de jazz. L’actuació que ens ocupa, que tancava aquesta edició, va tenir en canvi com a escenari la Gàbia, un local en forma circular al passeig marítim del poble. La ubicació podia ser sorprenent a primera vista, però en definitiva va resultar bastant apropiada pel tipus de concert.

De fet, això no és pas una raresa, és bastant comú i ho podem veure en diferents locals de platja en moltes zones del Maresme, sobretot durant l’estiu. En aquest cas, la formació va mostrar-se còmoda amb el petit format del concert des del principi. Les cançons, la majoria de deu minuts de durada o més, van ser una mescla entre standards de jazz que la banda va interpretar a la perfecció juntament amb algunes peces de creació pròpia.

Podríem dir que el quartet va sonar força equilibrat, deixant lloc per la improvisació i escollint moments en els quals es pogués lluïr cadascun individualment. Menció especial en aquest apartat per l’esplèndid saxo a mans del jove Amargant. Tot plegat, una excel·lent cloenda per aquest 11è Cafè Jazz de Calella que ha tingut un cop més un bon balanç d’acollida entre la gent. Ja només ens falta esperar que arribi l’edició de l’any que ve. ALBERT CLOPÉS / JOAN GONZÀLEZ

Sidonie cala foc al Clap

El grup barceloní Sidonie va calar foc el passat dijous la Sala Clap amb les seves lletres passionals que caminen pel terreny de l'amor i què formen part del seu darrer treball El incendio. Tot i interpretar temes del que és el cinquè disc del grup, que ells mateixos defineixen com el disc d’amor de Sidonie, la formació no va deixar de banda els quatre treballs anteriors. El concert ja va començar recordant cançons com Nuestro baile del viernes, tema que va ser l'encarregat d'obrir la nit i què pertany al disc Costa Azul que va ser enregistrat durant l'any 2007.

El públic com els gira-sols a “Giraluna” va començar a despertar-se amb la llum que desprenia el grup en escena, després que la formació fes seure als assistents al terra per simular el moviment de les flors. El punt culminant de la nit però, va arribar cap al final del concert quan la banda va interpretar El incendio. Aquesta composició que va estar enregistrada als estudis Abbey Road de Londres, on també varen gravar The Beatles, va destacar una vegada més per la força de la declaració d'amor i de desig que amaga.

Tot i que el pop-rock sigui l'estil primordial que el grup deixa entreveure en la seva música, la formació va demostrar durant l'actuació que veu d'altres estils com el folk o el country.
La cita va finalitzar amb “Goes the Moog”, tema que es remunta als inicis de Sidonie, on el grup encara no havia fet el gir lingüístic de l'anglès al castellà. Cal dir que la formació va mostrar una vegada més les semblances entre el directe sense modificacions digitals dels temes que formen els seus treballs i la posada en escena que van oferir a la Sala Clap. ALBA GARCÍA

dimarts, 23 de març del 2010

Slow Reno presentarà 'Ninja Dancing Punk' a la sala Apolo el dia de Sant Jordi



Els mataronins Slow Reno presenten Ninja Dancing Punk, el seu primer EP amb sis temes del seu propi so, que ells mateixos defineixen com a "post-punk ballable que beu de referents com el hardcore melòdic anglosaxó dels noranta". Un disc que s'ha enregistrat a l'estudi Micromaltese de Barcelona. Entre les cites que tenen programades per les properes setmanes, cal destacar el concert del 23 d’abril a la sala Apolo de Barcelona amb The Eyes i Los Tiki Phantoms. A Diaridelamusica.com hem entrevistat dos components dels Slow Reno -Albert Clopés i Víctor Subirana- per saber què podem trobar al seu nou disc. Els Slow Reno són una banda formada per cinc mataronins amb quatre anys de treball a l'esquena.

Aquesta setmana: dijous Sidonie al Clap i divendres darrer concert de l'XIè cicle del Cafè Jazz de Calella
Aquest dijous dia 25 Sidonie, un dels grups referents de l’escena pop psicodèlica de Barcelona des de la seva formació a finals dels noranta, actua a la sala Clap. Ara giren amb El incendio, un disc amb una producció excel•lent que representa un clar pas endavant pel que fa al nivell líric de la banda. I d'altra banda, l’onzena edició del Cafè Jazz a Calella celebrarà divendres dia 26 a La Gàbia, al Passeig Manuel Puigvert, s/n, el seu últim concert. Per clausurar el certamen s’ha escollit una formació de quartet que integren Rai Ferrer al contrabaix, Andreu Zaragoza a la guitarra, Gabriel Amargant al saxo i Ramón Ángel Rey a la bateria.

dissabte, 20 de març del 2010

Manu Tenorio porta el seu plàcid “Tres Palabras” a la sala Privat



El cantant andalús Manu Tenorio va visitar divendres a la nit la sala Privat en un concert intimista i de petit format, inclòs dins el seu repertori Tres palabras, que recull un seguit de cançons llatines com boleros o balades conegudes per una bona part del públic. El concert, organitzat en col·laboració amb Caixa Laietana, va resultar una bona oportunitat per veure un dels pocs artistes de la generació OT que encara continua la seva carrera en solitari.

Manu Tenorio s’està preparant actualment per treure a la venta el que serà el seu cinquè treball discogràfic. Després que l’any 2002, recent sortit de la famosa acadèmia, publiqués un primer disc homònim que va suposar un bon èxit de ventes, el van seguir sense tanta sort Blanco Añil (2003) i més endavant Entenderás (2006), el primer treball íntegrament compost pel mateix Manu Tenorio.

El 2008 ens arriba aquest Tres Palabras, un disc amb un fort sabor cubà amb cançons inspirades en artistes com Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer o Antonio Machín i en les quals Tenorio hi aporta el seu toc de cantant de flamenc. Unes versions que va portar divendres a la sala Privat acompanyat tan sols d’un piano, un contrabaix i una bateria.

Tenorio també es va atrevir a agafar la seva guitarra acústica, però només tímidament en un par d’ocasions. L’andalús va aconseguir ràpidament el suport del públic (sobretot el femení) que li va dedicar una col·lecció de compliments que Tenorio va respondre amb el característic “salero” de la gent de la seva terra.

Van destacar en la seva actuació peces molt serenes i subtils com En ir y venir, un clàssic de la música llatina que Tenorio va interpretar amb força encert. De fet, el cantant de Triana va mostrar-nos un concert plàcid i amb un contingut romàntic molt evident. La veu de Tenorio, sempre en primer terme, es va mostrar sòlida però com a contrapartida, a vegades es va poder notar un cert punt de cansament en el seu registre.

Després d’aquesta actuació a la sala Privat, Manu Tenorio deixarà de banda el repertori que va desenvolupar ahir per treure a la venta el seu cinquè disc, anomenat La Ley de La Atracción, que després d’alguns retards, sortirà finalment el dia 20 d’abril. Aquesta vegada seran cançons creades per ell mateix en una aposta de música pop en la línia que hem vist fins ara. -ALBERT CLOPÉS / JOAN GONZÀLEZ

dijous, 18 de març del 2010

Ben Harper, Macaco, Alpha Blondie, primers caps de cartell del CruïllaBCN




Aquí a sobre podeu veure el curtmetratge documental sobre la segona edició del festival Cruïlla BCN estrenat a la versió televisiva de Diaridelamusica.com. Hi apareix música en directe de La Mala Rodríguez, El Bicho i La Troba Kung-Fú i entrevistes a La Pegatina i el Bicho. Dirigit per Eloi Aymerich i produït per un equip on hi constaven Joan González, Kiko Montoro i Marc Teixidó.
També podeu veure la notícia prèvia del CruïllaBCN de l'any passat emesa al Diaridelamusica.com clicant aquí.

No hi haurà Cruïlla de Cultures a Mataró, enguany, però la versió barcelonina del certamen, el Cruïlla BCN [web], fins ara d'un sol de dia de durada, s'amplia a dues jornades i canvia el setembre pel juliol. Se celebrarà al recinte del Fòrum els dies 16 i 17 amb Ben Harper, Macaco i Alpha Blondie com a caps de cartell. Rl primer, que ha estat des dels inicis del festival un dels objectius dels organitzadors, arriba a Barcelona acompanyat de la seva nova banda Relentless7. Per la seva banda, Macaco presentarà el seu nou directe en el millor moment de la seva carrera.

A hores d'ara, però, ja hi ha molts altres artistes confirmats: Love of Lesbian actuarà com a màxim exponent de l'escena pop nacional, el carismàtic artista català Albert Pla presentarà el seu nou espectacle amb la banda Los Sujetadores, l'australià Xavier Rudd i el català Roger Mas posaran el toc de folk blues i cançó d'autor, Kase'O -cantant dels Violadores del Verso i un dels mc's més emblemàtics del hip hop estatal- presentarà el seu nou projecte acompanyat del grup barceloní The Jazz Magnetism i l'escena mestissa global estarà representada pels portuguessos Terrakota i el grup de Terrassa D'Callaos.

Els organitzadors del certamen, la cooperativa VisualSonora, treballen perquè el CruïllaBCN esdevingui el gran festival sense fronteres musicals, un cap de setmana d'estiu a Barcelona per a gaudir d'un ampli ventall de músiques. Les entrades s'han posat a la venda el dia 17 d'aquest mes al web del festival i al Servei Entrades de Caixa Laietana. L'abonament per a als dos dies tindrà un preu de 60 euros fins el 15 de maig.

dimecres, 17 de març del 2010

Ivó Oller mostra a casa el seu 'Jazz Nu' després d'haver estat seleccionat pel cicle Ressons Jazz



Ivó Oller [web] és un trompetista mataroní becat i llicenciat en Professional Music per la Universitat Berklee College of Music de Boston, on es va formar en composició, Music Synthesis i Performance. Aquesta setmana, dijous dia 18, juga a casa presentant el disc Jazz Nu amb Ivó Oller Quintet al Casal de la Nova Aliança de Mataró en un concert emmarcat dins el circuit Ressons Jazz i el Cinquè Cicle Nits de Jazz de Mataró [bloc i vídeo promocional], del qual es va donar el tret de sortida el dijous dia 11. La vetllada tindrà lloc a les 9 de la nit al Casal de la Nova Aliança de Mataró, al Carrer Bonaire, número 25. El preu de l’entrada és de 12 € amb copa de cava inclosa. Es dóna la circumstància que el nou disc d'Ivó Oller ha estat seleccionat per oferir onze concerts al circuit Ressons Jazz. A Diaridelamusica.com hem parlat amb ell per saber com ha rebut aquesta iniciativa del programa Cultura en Gira de la Subdirecció General de Difusió Artística de la Generalitat de Catalunya.

Manu Tenorio i Los Delinqüentes
I dos actuacions musicals que no podem deixar per alt. Aquest divendres dia 19 actua a la mataronina sala Privat el sevillà Manu Tenorio, un dels músics que encara resisteixen sorgits de la primera edició d’Operación Triunfo. Conegut per les seves lletres sentimentalment profundes, el de Triana ja ha publicat quatre LP’s en solitari. El mateix divendres 19, a pocs metres de Privat, la formació Los delinquentes aterra de nou a la sala Clap de Mataró presentant Bienvenidos a la época iconoclasta. El mestissatge del grup de Jérez de la Frontera navega entre la rumba, el flamenc, el pop, el rock o, fins i tot, el funky, però la millor manera per definir la seva pròpia sonoritat és el qualificatiu que ells mateixos utilitzen: l’estil garrapatero.

dilluns, 15 de març del 2010

Joan Rovira demostra la seva polivalència amb el seu projecte de versions en solitari



Joan Rovira va actuar diumenge a El Dau en un concert emmarcat dins el 5è Cicle de músiques tranquil·les que organitza la Casa de la Música de Mataró. Amb la seva guitarra, un timbal electrònic i quatre pedals d’efectes en va tenir prou per demostrar la seva versatilitat a l’hora d’interpretar diversos clàssics de la música funk i soul nord-americana.

Aquest jove músic nascut a Camarles l’any 1982 ha participat en diversos projectes entre els que cal destacar la seva participació amb la banda de tropic-funk Arangu, amb la qual va enregistrar un llarga durada l’any 2008. També ha participat en el Festival de Jazz de Tarragona i Tortosa durant quatre anys seguits, a més de col·laborar amb un bon grapat d’artistes com Muchachito Bombo Infierno.

En aquest espectacle en solitari titulat Joan Rovira Acústik, el tarragoní ens va oferir una col·lecció de versions de diversos estils, però en el que predominava la música soul i jazz d’artistes mítics com Stevie Wonder o George Benson. No van faltar tampoc cançons en castellà com Roto por dentro de la banda murciana M-Clan.

De fet, el més destacable del so que aconsegueix Rovira interpretant aquestes versions és que sorprenen a primer cop d’ull. El timbal electrònic que utilitza així com els efectes aplicats a la seva veu sumen consistència a la seva actuació, de manera que omplen els buits que podria deixar una veu i guitarra en solitari.

Tot i que és innegable que Joan Rovira posseeix un registre potent, potser es troba a faltar alguna cançó on poguéssim apreciar la seva veu d’una manera més neta. De totes maneres, els temes que va triar pel seu repertori van ser encertats, especialment la seva ja clàssica interpretació del Black or White de Michael Jackson.

Per la seva banda la gent d’El Dau, que ja ha organitzat diversos concerts dins aquest cicle de músiques tranquil·les, ha trobat en certa manera un format de concert que els va com anell al dit. D’entre les properes dates que ja tenen tancades, destaquen el concert de The New Raemon programat pel 28 de març o el de la curiosa banda de Cadaqués Ix! del proper 8 d’abril. ALBERT CLOPÉS / ESTEBAN SERAS

dissabte, 13 de març del 2010

Maria Coma: al servei de la delicadesa

Maria Coma va demostrar aquest divendres al Clap de Mataró perquè alguns s'atreveixen a presentar-la com l'ambaixadora catalana de la cantant Bjork. I quedar-se tan ampla un cop dit això. La cantant barcelonina, que actuava en el marc del cinquè cicle de Músiques Tranquil·les organitzat per la Casa de la Música Popular, va lluir la seva doble capacitat com a intèrpret vocal i com a pianista en el concert de presentació de Linòleum a la capital del Maresme. La sensibilitat, la delicadesa, és la seva marca de la casa. Però és que a més, realçant la seva proposta musical, a Maria Coma l'acompanyen dos altres intèrprets que toquen els seus respectius instruments de forma particular: Jordi Lanuza, capaç de convertir el seu baix en instrument melòdic i en bateria depenent del moment, i Pau Vallvé, amb una síncopada intervenció a la bateria de la qual extreu una sonoritat molt més propera a la percussió que no pas a aquest clàssic instrument del pop-rock. L'emplaçament del concert, a la sala petita de la popular discoteca mataronina, es va demostrar ideal per a un concert d'aquestes característiques, que sense arribar a ser tímid requereix d'una esfera espaial recollida i també, perquè no dir-ho, d'una certa predisposició positiva dels oients. JOAN SALICRÚ

dijous, 11 de març del 2010

Maria Coma s'estrena a Mataró presentant 'Linòleum'



Maria Coma [MySpace] forma part de la novíssima generació del pop en català del moment, junt amb noms com Manel, els Amics de les Arts, El Petit de Cal Eril, The New Raemon o Anna Roig. Aquest divendres dia 12 actua a la sala Clap de Mataró en el marc del cinquè cicle de Músiques Tranquil·les ofert des de la Casa de la Música Popular. Li han dit la Bjork catalana -també recorda a Joanna Newsom o Hanne Hukkelbert- però ella prefereix fugir de les etiquetes i reclamar a tots aquells que la vulguin identificar que facin l'esforç d'acostar-se a algun dels seus cada vegada més nombrosos concerts. L'actuació de Coma, on presentarà el seu darrer disc Linòleum, arriba després del concert que Gerard Quintana va protagonitzar dissabte passat al Casal Nova Aliança, on va presentar la seva nova faceta com a reporter que capta els sons i músiques de Barcelona.

dimecres, 10 de març del 2010

Qui és l'últim? intenta defugir la monotonia estilística amb 'Pessic'



Qui és l'últim? són un quartet maresmenc de jazz fussió de bateria, baix, saxo i guitarra. Després de participar en diversos cicles de Catalunya ara presenten Pessic [vídeo al MySpace del grup], un disc que vol defugir la monotonia estilística convencional i que a banda de la música pretén crear una obra d'art global que abraci àmbits com la pintura o la fotografia. Un enregistrament que s'ha dut a terme després d'anys de treball precisament per recollir-ne els fruits. Al Diaridelamusica.com hem parlat amb Francesc García (baix) i Manel Pujol (guitarra), els quals formen el grup amb Tito Busquets (bateria), Antonio Sánchez (percussió) i Quim Sánchez (saxo tenor i soprano). DDM

diumenge, 7 de març del 2010

La nova vida de Gerard Quintana sorprèn els mataronins dinou anys després



Feia dinou anys que Gerard Quintana no actuava en públic a Mataró. La darrera ocasió havia estat durant una calorosa i polèmica nit d’estiu de 1991, a l’antic Parc Central, en el concert de la Festa Major de Les Santes d’aquell any, compartint cartell amb Sau. Una actuació durant la qual Quintana i els seus companys de Sopa de Cabra van rebre, com va ser habitual durant un temps, l’impacte de diversos objectes contundents llançats per una part del públic enfebradament nacionalista que es dedicava a boicotejar-los els concerts després d’anunciar la seva intenció d’enregistrar un disc en castellà. Han passat molts anys, tota una vida, d’aquells fets. Gerard Quintana, pel qual a vegades sembla que no hagi passat el temps, va estrenar deu anys després d’aquell concert a Mataró una segona vida en solitari. Després d’una etapa intimista en què va dedicar-se a reconstruir la seva proposta musical a base de versionar i posar música a poemes d’altres, ara ha ressorgit de les cendres i es presenta amb el nou disc Deterratenterrat com un reporter que capta els sons i les veus de la ciutat que l’ha acollit en els darrers temps, la postmoderna Barcelona.

El concert d’aquest dissabte al Casal Nova Aliança en el marc del cicle Músiques Tranquil·les era, per tant, un concert molt esperat per la facció local del carismàtic cantant, que va aconseguir congregar unes dues-centes persones tot i no omplir el recinte. Un públic que venia disposat a retrobar-se amb el seu ídol però que va estar molt fred durant la interpretació dels temes del nou disc Deterraenterrat, excepte en el single Barcelona. Lògic, perquè l’àlbum és tan eclèctic que acaba distraient l’orella de l’espectador. Quintana s’ha reinventat d’una forma tan radical que resulta difícil reconèixer el cantant neohippy de tota la vida.

El concert va ser desigual i li va faltar ritme, sobretot quan Quintana va fer durar Mataró-Llavaneres un innecessari quart d’hora. Només es va animar amb la interpretació de La Crosta i sobretot d’una magistral i lenta interpretació de Caic, probablement la millor cançó que ha escrit en la seva època en solitari. El gironí va estar encertat a l’hora de fer el necessari tribut a Sopa de Cabra amb la interpretació de El boig de la ciutat, una peça que recobra actualitat en l’imaginari de Quintana perquè relliga la seva renovada vocació urbana amb els inicis de la popular banda gironina al barri vell de la ciutat.

Gerard Quintana és home de moltes vides, com els gats. Ara n’ha estrenat una de nova que podria donar molt de si en el futur, però que -de moment- tot just s’intueix. JOAN SALICRÚ/JOAN GONZÀLEZ

dilluns, 1 de març del 2010

Gerard Quintana ensenya el seu nou perfil reporter al cicle Músiques Tranquil·les de Mataró



Senyals de fum, Les claus de sal, Per un tros de cel, Treu banya i, ara, Deterratenterrat són els noms dels llarga durada d'estudi del camí en solitari de Gerard Quintana [web], ja sigui recuperant la seva faceta com a lletrista o musicant poemes. Gerard Quintana actua el proper dissabte 6 de març al Casal de la Nova Aliança de Mataró dins el Cinquè Cicle de Músiques Tranquil·les. L’artista gironí s’ha inspirat en la ciutat de Barcelona per a confegir temes de lletra pròpia amb una clara voluntat de sorprendre i on s’hi poden trobar tots els ritmes i sons de Barcelona: des de la rumba fins al reggaeton. Temes com Barcelona en colors mostren la visió personal de la ciutat comtal d’un músic que de petit volia ser col·leccionista de somnis. Un disc que ha comptat amb la complicitat d’Albert Pla a la producció i on Quintana recupera la seva faceta com a lletrista, en aquest cas de reporter, deixant en segon terme, la musicalització de poemes a la que ens tenia habituats darrerament. Amb aquesta actuació Quintana trenca un llarg silenci a Mataró, on no actuava des de 1991 amb Sopa de Cabra, en una mítica actuació a la Festa Major de Les Santes amb la també desapareguda banda Sau.

Outtatune al Dau, diumenge al vespre
I més Músiques Tranquil·les perquè la setmana musical es clou amb les versions de temes brasilers clàssics i moderns de la mà d’una argentina i dos catalans que arribaran a la bossanova i en faran el seu propi divertimento. La cita amb la música brasilera d’Outtatune tindrà lloc el diumenge 7 de març a 2/4 de 9 de la nit al Cafè Cultural El Dau de Mataró, situat al Carrer Pujol, número 26. L’entrada té un preu de 2 €.