dissabte, 6 de febrer del 2010

Els Amics de les Arts: l'excessiva expectació impedeix gaudir d'un bon espectacle



Amb el concert dels Amics de les Arts d’aquest divendres inclòs dins el desè aniversari de la sala Clap va passar segurament el que havia de passar: feia dies que les entrades s’havien esgotat per assistir al concert del grup de pop en català revelació del moment i, tal com havia ocorregut amb els Manel deu mesos enrere en el mateix indret, l’èxit va ser tan abassegador que va acabar ofegant l’espectacle -entre el públic, precisament, el cantant manelià Guillem Gisbert-.

Enteguem-nos: els Manel aquell dia i aquest divendres Els Amics de les Arts són grups de subtileses, de llargs monòlegs humorístics a l’inici de cada cançó i formacions que musicalment no tenen una gran potència sonora, no peten gaire, dit en argot. Això, sumat a una sonorització insuficient, va fer que de mitja sala en endarrera el públic seguís gran part de l’actuació amb moltes dificultats. Per acabar-ho d’adobar l’actuació dels Amics de les Arts no podia superar l’hora de durada perquè de fet actuaven de teloners de Mishima, una de la bandes del pop en català de més qualitat tot i que no hagin arribat a tenir un reconeixement tan gran com els Manel o ara ja Els Amics. Paradoxes de la vida: el suposat teloner havia estirat gran part de les gairebé vuit-centes -rècord del 2010- que s’encabien sota el sostre del local i va acabar esdevenint el protagonista de la vetllada, per molta admiració que professin als Mishima.

Tot això va fer que tan sols a la part final del concert dels Amics el conjunt del públic connectés amb el que passava dalt l’escenari i es visquessin moments d’autèntica catarsi musical, especialment amb A vegades. Un concert doncs que va donar molt poc de si, llastimosament, no per culpa dels músics ni del públic... sinó per la gran expectació creada, mala acompanyant sempre d’un bon recital. Sort que el 19 de febrer els Amics tornen, en un concert amb solitari, a la sala Privat de la capital del Maresme. Segur que molts dels que ahir van quedar amb regust de poc però amb ganes d’Amics s’espavilaran a aconseguir un tiquet per assistir a la nova cita, encara que sigui d’aquí a quinze dies clavats. JOAN SALICRÚ/JOAN GONZÀLEZ