diumenge, 7 de juny del 2009

La primera festa de l’estiu per suar a ritme de rumba



Molta rumba, cumbia, reggae i energía de sobres per fer ballar el personal durant dues hores seguides. Aquests són els ingredients que va posar Gertrudis sobre l’escenari de Vil•la Flora, a Canet de Mar, dissabte a altes hores de la matinada. El conjunt Vallesà va demostrar perquè actualment és considerat com l’exponent més destacat de la nova rumba catalana, oferint un estil que es caracteritza per la fusió constant amb ritmes d’arreu.

Sense oblidar-se de l’essència del ventilador, Gertrudis deu bona part del seu so particular al violí, que introdueix la sonoritat i els ritmes balcànics més festius als seus temes, unint així cultures gitanes del llarg d’Europa. Una fórmula que els ha donat importants rendiments, i que els ha permès arribar amb èxit als 500 concerts, que van celebrar fa pocs mesos amb nombroses col•laboracions i una publicació discogràfica de l’esdeveniment.

El concert de Canet va ser la cloenda de diverses iniciatives musicals maresmenques. Per una banda posava punt i final al Xè cicle cultural Primavera de les Arts, que uneix diversos pobles de la zona amb l’objectiu d’oferir una programació cultural de qualitat als vilatans. A més, a Canet tancaven també el VIIè Festival Re-Percussió per l’Odeon, que durant tot el cap de setmana va omplir la població d’activitats centrades en el ritme.

La rumba va ser, doncs, el colofó de tot plegat. Abans de Gertrudis, Papawa havia esclafat l’ambient de l’envelat, oferint el seu repertori de rumba catalana en el sentit més clàssic. I, seguidament, van passar el relleu a la nova generació de rumberos del país, demostrant la bona entesa entre ells a partir de col•laboracions mútues a un i altre concert.

La calor de l’espai i les ganes de marxa del públic van ser els darrers ingredients de la festa. Els detalls que van fer evident que, malgrat les quatre gotes que queien a fora, l’estiu, i amb ell la temporada de festes majors i concerts d’envelat, ens esperen a la cantonada. RITA VILLÀ / ORIOL CASTILLÓN