dilluns, 28 de gener del 2008

Lídia Pujol no deixa indiferent ningú


La cantant Lídia Pujol, la tercera convidada del cicle de Músiques Tranquil•les de la Casa de la Música, va actuar dissabte al vespre al Teatre Monumental davant poc més d’un centenar de persones. Pujol hi presentava el seu darrer espectacle, basat en el disc que acaba de treure el mercat, Els amants de Lilith. La cantant va sorprendre els presents en aparèixer a l’escenari vestida de núvia i amb la cara tapada amb una mena de vel. Pujol no va desvetllar la seva cara fins al final del primer tema. En aquell moment, davant l’estupefacció del públic, ella mateixa va fer broma sobre la situació assegurant que si ella fos entre el públic no sabria què fer en un moment com aquell, si aplaudir o si marxar. Afortunadament per a la cantant, però, ningú va aixecar-se de la cadira i a partir de llavors Lídia Pujol va anar transmutant-se en les diferents dones que protagonitzen les seves històries.

Són dones ultratjades, que estimen fins la mort, dones febles i poderosos, però dones totes elles amb un punt en comú: són fèmines que no es volen sotmetre a l’home. Unes melodies i lletres recuperades gràcies a la feina de recerca de Lídia Pujol i de diversos musicòlegs d’arreu dels Països Catalans, però que acaben parlant de temàtiques tan actuals com la violència de gènere.

Lídia Pujol va interpretar amb sentiment els temes d’aquest primer espectacle, amb un to de cançó teatralitzada, acompanyada només de tres instruments: percussió, contrabaix i guitarra, aquesta última interpretada magistralment per Pau Figueras. La nota negativa: la fredor amb què el públic va acollir la majoria de temes –segurament degut a l’espai, excessivament ampli pel tipus d’espectacle- fins que Lídia Pujol no va treure’s de la butxaca alguns temes més càlids que van servir perquè el públic demanés un parell de bisos. JOAN SALICRÚ

Teatre Monumental. Dissabte, 19 de gener. Lídia Pujol. Cicle de Músiques Tranquil•les de la Casa de la Música.